U poslednje vreme svedoci smo ‘borbe za prevlast’ u porodici Zukorlić. Naime, nakon smrti muftije Zukorlića u novembru nastale su tenzije među ženama i decom rahmetli Muamera.

“Tri žene rahmetli Muamera Zukorlića – Umeja, Elma Elfić i Belkisa Crnovršanin – džabe se gložu za njegovo silno bogatstvo!” – piše bosanskohercegovački portal hayat.ba

Rahmetli muftija u trenutku smrti nije imao gotovo ništa na svoje ime osim stana od 79 kvadrata u Novom Pazaru, i to onog u kom živi njegova prva žena Umeja.

Lider SPP i bivši potpredsednik Skupštine silne stanove, kuće, firme i zemlju pre smrti je prebacio na svog oca Mehdiju, brata Muhameda i dvojicu telohranitelja.

I fondacija Mufti, na koju se takođe vodi nemali broj nekretnina i zemlje, promenila je posle njegove smrti i statut i zastupnika, odnosno upravitelja, pa je ta funkcija pripala njegovom bratu od strica Zuhdiji Zukorliću.

Prema zakonima Srbije, očigledno da nije mnogo toga ostalo da se deli, a da li će, na koji način i šta ženama ipak pripasti po šerijatu ostaje da se vidi. Zukorlićeva deca, četvoro iz prvog i četvoro iz drugog braka, takođe su njegovi zakonski naslednici.

Rahmetli muftija Zukorlić zvanično, sudeći prema podacima iz poslednje javno dostupne imovinske karte, koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, i to 2019. godine, prijavio je samo trosobni stan od 79 kvadrata. Inače, Zukorlićeva imovinska karta više nije vidljiva u registru funkcionera na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, a do zaključenja broja iz te institucije nije bilo odgovora na pitanja šta je sve pokojni potpredsednik Narodne skupštine prijavio od imovine.

Taj stan od 79 kvadrata je onaj u kojem živi njegova prva žena Umeja. Druga supruga Elma Elfić živi s decom u kući od 430 kvadrata u Novom Pazaru i ona je na njeno ime, s obzirom na to da je to bilo zemljište njenog oca, koji je i ulagao u kuću. Istina je da se sva Zukorlićeva imovina vodi na njegovog oca, braću i telohranitelje – kaže izvor Kurira.

Inače, imovinom Muamera Zukorlića detaljno se 2018. bavio i portal Krik, a prema njihovom opsežnom istraživanju, porodica pokojnog muftije ima nekoliko zgrada, stanova, kuća, firmi, njiva, livada, automobila…

BIROKRATSKA ZAVRZLAMA

Muamer Zukorlić je do 2017. bio predsednik Upravnog odbora Mufti fondacije, ali je 30. augusta te godine, prema podacima iz APR, na njegovo mesto došao Usame Zukorlić, njegov najstariji sin iz prvog braka. Elma Elfić Zukorlić, druga muftijina supruga, bila je zastupnik, odnosno upravitelj fondacije, ali je to, prema zvaničnom dokumentu iz APR, promijenjeno 5. oktobra 2021. godine, mesec dana pre njegove smrti. Tada je u registar kao zastupnik upisana Amela Lukač Zoranić, inače doskorašnja članica Glavnog i Izvršnog odbora SPP. Međutim, u januaru ove godine, kako se navodi u dokumentu, ponovo je došlo do promene i, umesto Zoranićeve, koja je, inače, pre mesec dana podnela ostavku na sve funkcije u stranci, kao upravitelj je upisan Zuhdija Zukorlić, brat od strica pokojnog muftije. Zanimljivo je da je fondacija Mufti dobila i novi statut posle Zukorlićeve smrti, 30. decembra 2021.

indeksonline.rs/hayat.ba