PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović podržao je danas inicijativu da 11. juli bude proglašen danom žalosti u BiH.

Abazović je to rekao ambasadoru BiH u Podgorici Branimiru Jukiću sa kojim je, osim o ovoj inicijativi, razgovarao i o jačanju dobrosusedskih odnosa dveju država, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Abazović je, navodi se, naglasio da je odnos Vlade Crne Gore prema BiH prijateljski i bratski, te da u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dve države i glavne gradove.

“Crna Gora otvoreno podržava evropski put BiH, poštujući njenu celovitost i teritorijalni integritet, uverena da su stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj”, naveo je Abazović.

Abazović je, kako se navodi, “izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio sa ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona”.

“U tom smislu, on je naveo da podržava inicijativu da se 11. jul proglasi danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsećajući da je to predviđeno članom 5 Rezolucije”, navodi se, između ostalog u vladinom saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug