BEOGRAD – Modni lanac C&A (C&A Moda RS D.o.o. Beograd) sprema se da ode iz Srbije, a nakon što je država otkrila da su skoro sedam godina švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra, objavio je danas “Blic Biznis”.

Kako je navedeno, više sagovornika potvrdilo je kako je menadžmet, na sastanku u ponedeljak, obavestio oko 130 radanika da je pitanje dana kada bi firma mogla da se zatvori.

“Blic Biznis” prenosi da iza cele priče stoje mahinacaje ovog modnog lanca koji je u Srbiju došao 2012. godine i koji je sada zbog nelegalnog poslovanja i višemilionskog carinskog prekršaja “sateran uza zid”.

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava carina, koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema saznanjima “Blic Biznisa”, radi se o švercovanju robe još od 2014. godine.

“Skoro sedam godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom Quehenberger radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji”, rekao je izvor “Blic Biznisa” i napomenuo da u ovom prekršaju nije učestvovao niti jedan radnik Uprave carina.

“Blic Biznis” očekuje zvaničnu potvrdu saznanaja od Uprave carina.

Kompanija C&A posluju u 14 filijala širom Srbije, uglavnom u šoping centrima.

indeksonline.rs/Beta