BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je prvorazredni skandal odluka hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu.

“To je isto kao kada biste predsedniku Izraela zabranili posetu Aušvicu. To je antievropska i anticivilizacijska odluka i brutalno gaženje slobode kretanja. Da ne analiziramo koliko to govori i o nepoštovanju srpskih žrtava”, ocenila je Brnabić gostujući na TV Pink.

Premijerka se zapitala kako hrvatska vlada namerava da objasni zašto je zabranila da predsednik Vučić dođe u privatnu posetu i položi cveće na mesto najvećeg stradanja srpskog naroda.

“Da li je to odluka države članice Evropske unije, da li je to u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, da li je takva odluka u duhu antifašizma i slobodarskih načela ? Da li bi odluka bila drugačija da je najavljena zvanična poseta predsednika”? zapitala je Brnabićeva i poručila da bi Hrvatska trebalo da stidi.

Ona je ocenila da je odluka zvaničnog Zagreba najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj kakva je to država koja donosi jednu protivpravnu, antievropsku i anticivilizacijsku odluku, brutalno gazeći princip slobode kretanja.

“To je ogledalo jedne zemlje. Da ne govorimo o tome šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava, svih onih koji su stradali od ustaškog režima NDH”, rekla je Brnabić.

indeksonline.rs/Tanjug