Glumici koja je prošle nedelje u Kraljevu privedena zbog jedne tablete “bromazepama” policija je dala rok od 30 dana da dostavi nalaz lekara da joj je ovaj lek prepisan kao terapija.

Kako pišu “Novosti”, ova vest je podelila mišljenja javnosti, pravnika, apotekara i doktora. I, dok jedni tvrde da je “bromazepam” opojna droga, drugi kažu da je reč samo o leku.

“Policija nije prekršila zakon zbog privođenja glumice kod koje je pronađen ‘bromazepam’. Nije važno da li je reč o jednoj ili više tableta. Ista je stvar i kada se kod nekog nađe pola ili gram droge. Naš Krivični zakon, u članu 246 jasno navodi da se bez propratne dokumentacije ne smeju posedovati ovakve tablete, jer one spadaju u psihoaktivne supstance. Ako se kod nekoga nađu, može mu se izreći novčana kazna ili zatvor do tri godine”, kažu u Tužilaštvu, a prenose Novosti.

Bivši sudija, sad advokat Krsto Bobot, to potvrđuje.

“‘Bromazepam’ se nalazi na listi psihoaktivnih supstanci, što je objavljeno i u Službenom glasniku. Iako ga mnogi smatraju manje opasnim od ‘bensedina’, jer, navodno, ne stvara zavisnost, ipak se ne može nabaviti u slobodnoj prodaji u apotekama, već ga mora prepisati lekar. To je možda formalna stvar, ali dovoljno da znamo da za korišćenje i posedovanje ovakvog leka mora postojati sada već uobičajeni elektronski recept, odnosno dokaz, koji istražni organi uvek mogu proveriti. U konkretnom slučaju, mislim da se otišlo predaleko i ako se utvrdi eventualna krivica glumice, da se problem može rešiti oportunitetom, odnosno da kaznu plati novčano ili društveno-korisnim radom”, kaže Bobot.

Farmaceuti objašnjavaju da je “bromazepam” lek iz grupe takozvanih anksiolitika i služi za lečenje stanja uznemirenosti, za srčane bolesnike, za one koji imaju visok krvni pritisak, a ima upotrebu i u ginekologiji. Lek može da izda specijalista psihijatar, kardiolog, ali i doktor opšte prakse.

“‘Bromazepam’ nije opojna droga, jer se one ne izdaju u apotekama i na recept. U apotekama se vodi posebna knjiga izdavanja tih lekova, što policija može da iskontroliše. ‘Bromazepam’ se, kao i većina lekova, izdaje u apoteci putem elektronskog recepta. Pacijent bez ikakvog dokumenta kao dokaza, naročito hronični bolesnici, moraju da ga nose svuda sa sobom i uzimaju terapiju u određeno vreme”, kažu farmaceuti.

indeksonline.rs/novosti.rs