I ovog 11. jula delegacija Grada Novog Pazara i Sandzačke demokratske partije (SDP) prisustvovale su dženazi u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Ove godine obavljen je ukop 50 žrtava, genocida počinjenog na današnji dan, 11. jula 1995. godine u Srebrenici

Delegacija grada Novog Pazara koju je predvodio prvi čovek tog grada Nihat Biševac prisustvovala je, tradicionalno i ove godine kolektivnom ukopu 50 žrtava srebreničkog genocida. Delegaciju Sandzačke demokratske partije činili su predsednik Nihad Hasanović, odbornici Mirza Bektović i Vahidin Melajac, predsednik Gradskog odbora SDP- a za Novi Pazar Fahrudin Đekić, poslanica SDPS- Nataša Mihajlović.

Tom prilikom srdačno su ih dočekali organizatori, majke Srebrenice, a delegacija iz Novog Pazara susrela se u Srebrenici sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, zvaničnicima i diplomatama iz Turske i zemalja regiona.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza i obavljen ukop za 50 žrtava genocida počinjenog u leto 1995. godine u Srebrenici.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Predsednik Sandžačke demokratske partoje Nihad Hasanović je istakao značaj suočavanja sa prošlošću kao osnovni preduslov za jačanje mira, stabilnosti i pomirenja među narodima, istaknuto je tada.

U Novom Pazaru i ostalim opštinama Sandžaka svake godine 11. jul dočeka se sa posebnim emocijama, tugom i dovama za milost šehidima i porukama “Da se više nikada i nikome ne dogodi genocid”.

11.jul u Novom Pazaru godinama unazad protiče i kao Dan žalosti, a na osnovu odluke Skupštine Novog Pazara iz 2015. da se na teritoriji Grada 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Odbornici Skupštine Novog Pazara su pre šest godina usvojili „odluku o osudi genocida u Srebrenici i proglašenjem 11.jula Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici“.

Ta odluka poštuje se svake godine i dan protekne bez kršenja, u tišini, dovama, a u ugostiteljskim objektima i na javnim mestima nema muzičkih događaja.

Podsetimo, U Novom Pazaru 2018. godine otvoren je plato u centru grada, nazvan po predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Plato su tada zajedno otvorili prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac i predsednica Udruženja “Žene Srebrenice”, Hajra Ćatić.

Centralni deo platoa čini fontana sa cvetom Srebrenice u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bela boja latica cveta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cveta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. jul.

Novi Pazar je na dan ukopa rahmetli Hatidži Mehmedović ukazao poslednju počast. Naime, na više lokacija u Novom Pazaru tog dana istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida”.

Nakon tog događaja u nekoliko navrata gošće Novog Pazara bile su upravo majke Srebrenice, koje su ovaj grad isticale kao svoju drugu kuću i domovinu.

Svake godine dženazi u potočarima prisustvuje delegacija grada Novog Pazara, ali i mnogi Novopazarci koji organizovanim i besplatnim odlascima putuju do Srebrenice kako bi proučili dovu i klanjali dženazu šehidima Srebrenice.

Podsećamo, Gradako veće Novog Pazara donelo odluku da se sredstvima iz budžeta podrži projekat izgradnje Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima.

Podsećamo, Grad Novi Pazar će, odlukom Gradskog veća, finansijski podržati izgradnju doma za majke Srebrenice u Potočarima.

Grad će sa 40 860 eura finansirati izgradnju jednog objekta u sklopu doma. Majke Srebrenice imaće u tom domu svu potrebnu negu i pažnju dvadest četiri sata, imaće sve neophodne uslove.

Grad će sa 40 860 eura finansirati izgradnju jednog objekta u sklopu doma. Majke Srebrenice imaće u tom domu svu potrebnu negu i pažnju dvadest četiri sata, imaće sve neophodne uslove.