Zapošljavanje najboljih diplomaca medicine, u okviru programa Ministarstva zdravlja, zaobišlo je mladu lekarku Eminu Zoronjić, koja je studije završila u roku i sa prosekom 9,22. Ona se nije našla na spisku najboljih diplomaca fakulteta iz Kragujevca, a za naš portal tvrdi, da se među 10 najboljih sa kragujevačkog Fakulteta medicnskih nauka, našao kandidat sa manjim prosekom. Na fakultetu, pak kažu, da su listu sastavili prema instukcijama Ministarstva zdravlja.

Mlada lekarka Emina Zoronjić (27) iz Novog Pazara, studije medicine završila je u roku, pre dve godine u Kragujevcu. Ispostavilo se da njen izvanredan prosek od 9,22, nije bio dovoljan da se nađe među 100 najboljih diplomaca, kojima su 20. juna u Palati Srbija uručeni ugovori o radu.

Razočarana i sa gorkim osećajem izigranosti, kaže da ne bi imala ništa protiv zapošljavanja kolega, da nije došla do saznanja, da je na kragujevačkoj listi bio kandidat sa prosekom 8,87. Zbog toga je angažovala i advokata, u nameri da od Ministarstva zdravlja i svog fakulteta dobije odgovor zbog čega nije na listi.

Smatra da je diskriminisana i zbog toga je uporna, da od svih u lancu, koji su zaduženi za zapošljavanje najboljih diplomaca, uključujući i predsednika Srbije, dobije objašnejnje.

“U javnosti se ova priča plasira tako, da se posao dodeljuje najbooljim studentima, ali to baš nije slučaj. Ministarstvu sam se obratila sa zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja i tu sam saznala da poslednji kandidat na listi ima prosek 8,87 i uputili su me da se dalje obratim fakultetu, jer rangiranje diplomaca pravi fakultet. Dekan mi je dao neki uopšteni odgovor, da su oni odradli sve kako je Ministarstvo tražilo od njih. Ja samo želim da dobijem konkretan odgovor, zbog čega nisam na listi”, razočarana je Emina, koja duže od mesec dana traga za objašnjenjem.

Dodaje i da je mejlom ceo svoj slučaj iznela predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je lično uručivao ugovore najboljim dplomcima 20. juna, ali da, kako kaže, još uvek ništa nije dobila.

“Stalno slušamo kako ostajemo bez lekara i medicinskog osoblja. Ja sam učila zbog sebe, da budem dobar stručnjak i da nastavim da se usavršavam, a ne da bi mi država našla posao. Međutim, ovde je napravljena očigledna diskriminacija i predložen je kandidat sa manjim prosekom od mog. Ako je već država odlučila da zapošljava najbolje diplomce, ja svoje mesto vidim tu i želim da znam zbog čega nisam na tom spisku‘‘, pita ova mlada doktorka.

Kriterijumi za odabir najboljih diplomaca medicine na svim fakultetima u Srbiji, bili su najbolja prosečna ocena (iznad 9,00) i vreme studiranja, a uslov je takođe i da su studije završili u poslednje tri godine, zaključno sa 20. junom 2021.

Emina navodi da ispunjava sve te uslove i ističe da je fakultet završila u roku.

“U ovome sam videla šansu da dobijem stalno zaposlenje, između ostalog, specijalizaciju i doktorske studije. Ja, kao mlad lekar, gubim vreme već dve godine. Položila sam državni ispit i odradila staž. Razočarana sam u sistem, nisam očekivala da će biti ovako teško, a najmanje sam očekivala da će moj fakultet da me diskriminiše”, ispričala je Emina.

Na kraju zaključuje i da redovo prati oglase za posao i konkuriše, te da se, kako kaže “bože, moj, ne oslanja samo na državu”. Međutim, ni sa oglasima nije sjajna situacija, a u ponudi su, dodaje ona, samo “zamene” u ograničenom trajanju.

Dekan: Uradili smo sve po propisima

Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Jakovljević, rekao je za TV Nova S, da su oni radili “tačno onako kako je Ministarstvo zdravlja tražilo”, da je sve urađeno prema propisima i da više ništa nije do njih, već do nadležnog Ministarstva, kao i da će slučaj dr Emine Zoronjić da razmotre još jednom.

U međuvremeno, 100 najboljih diplomaca sa fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Prištini (privremeno izmeštenim u Kosovsku Mitrovicu) na svečanosti u Palati Srbija, dobilo je ugovore o radu.

Ovaj program zapošljavanja najboljih mladih lekara, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je 2018. godine. Nova.rs je kontaktirala Ministarstvo zdravlja povodom slučaja doktorke Emine, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.

indeksonline.rs/nova.rs