SINGAPUR – Američki dolar je dodatno oslabio danas dok je evro nastavio noćašnji uspon podržan nadom da bi Evropa mogla da izbegne najgori scenario u vezi sa nestašicom energije i zbog šansi da Evropska centralna banka (ECB) izvrši agresivnije povećanje kamatnih stopa.

Evro je ojačao za 0,25 posto na 1,0245 dolara, nakon rasta od 0,75 procenata tokom noći, što je njegov najveći dnevni rast u ovom mesecu, prenosi Rojters.

Na poboljšanje raspoloženja investitora prema evru uticala je informacija da će protok ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 biti ponovo pokrenut u četvrtak, kada se završava planirano godišnje održavanje, kao i vest da ECB razmatra da na sutrašnjem sastanku podigne kamatne stope za 50 baznih poena, više od očekivanja.

„Ako protok ruskog gasa bude nastavljen sutra, to će biti dobra vest za kurs evra prema dolaru, i u bliskoj budućnosti evro bi mogao još malo da poraste i da se udalji od pariteta“, kaže Kerol Kong, valutni strateg u Komonvelt banci Australije.

Evro je od početka jula izgubio oko 2,3 posto vrednosti u odnosu na dolar, a prošle nedelje je pao ispod pariteta prvi put u dve decenije nakon podatka o usijanoj inflaciji u SAD i zbog straha od potencijalnog oštrog ekonomskog pada evrozone.

Druge vodeće valute su se oporavile danas u sličnom procentu u ambijentu slabljenja dolara, i pošto centralne banke širom sveta postaju sve agresivnije u svojim naporima da ukrote rastuću inflaciju.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, pao je za 0,14 odsto na 106,52 poena, udaljavajući se znatno od 20-godišnjeg maksimuma od 109,29 poena zabeleženog prošle nedelje.

Britanska funta je ojačala za 0,23 procenta na 1,2031 dolara.

Guverner Banke Engleske (BoE) Endrju Bejli rekao je u utorak da će povećanje ključne kamate za 50 baznih poena biti “među opcijama” koje će se razmatrati na sledećem sastanku BoE.

Nasuprot tome, japanski jen je danas oslabio i, prema poslednjim podacima, trguje se na nivou od 138,155 jena za dolar, jer je Banka Japana, kako se čini, odlučna da ostane pri svojoj labavoj monetarnoj politici.

Što se tiče kripto tržišta, bitkoin se stabilizovao na 23.300 dolara, neznatno ispod petonedeljnog maksimuma koji je dostigao u utorak.

indeksonline.rs/Tanjug