Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić ocenio je danas da je Kurban bajram trenutak najveće kolektivne samosvesti muslimana širom sveta.

On je u bajramskoj poruci vernicima rekao da ih vera uči da na ovome svetu nisu sami, već da dele sudbinu sa ljudima različitih vera, kultura i nacija.

“Naše su nade iste, ali su nam iste i naše muke. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće samo ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv zajedničkih problema”, rekao je Dudić.

On je poručio da je Kurban poziv čoveku da bude spreman na žrtvu za svog brata i komšiju, te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i od ruke nasilja.

“Već treću godinu zaredom muslimanima iz Sandžaka i Srbije uskraćena je mogućnost da nesmetano obave ovu dužnost i budu u blizini Kabe i na drugim svetim mestima. Iako smo ovde, mi nismo ostavljeni bez mogućnosti da činimo dobra dela, da izvršimo druge bajramske ibadete i dužnosti i tako se približimo našem Gospodaru”, rekao je glavni muftija.

On je poželeo da Kurban bajram vernicima vrati nadu u bolji i srećniji život, a da među ljudima vlada sloga.

“Neka nam zajedništvo u veri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savesno i odgovorno, da shvatimo da je tajna uspeha na ovome svetu međusobno pomaganje u dobru”, dodao je Dudić.