JERUSALIM/RAMALA – Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je jedan 16-godišnji Palestinac ubijen tokom sukoba s izraelskim vojnicima kraj sela Al Mugajira (al Mughayyir) na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako je navedeno Amžad Našat Abu Alia (Amjad Nashaat Abou) pogodjen u grudi bojevom municijom, a još nekoliko Palestinaca je ranjeno, javili su palestinski mediji.

Nekoliko stotina Palestinaca okupilo se kraj palestinskog sela da protestuje protiv naseljavanja Jevreja, rekli su fotografi Frans presa. Sukobi su izbili kada su jevrejski naseljenici i Palestinci počeli da se gadjaju kamenicama.

Izraelska vojska je saopštila da su stotine Palestinaca započele nasilne proteste.

“Izgrednici su palili gume i bacali kamenice na put kojim prolaze civilna vozila”, navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da su izraelska vojska i granična policija odgovorile koristeći sredstva za rasturanje nereda i bojevom municijom.

Ovom incidentu prethodilo je ubistvo dva Palestinca tokom izraelske vojne operacije u Nablusu rano u nedelju. Vojska je saopštila da je izbila razmena vatre sa naoružanim Palestincima.

Najmanje 53 Palestinca ubijena su od kraja marta, uglavom na Zapadnoj obali, uključujući osumnjičene ekstremiste i civile.

Ubijena je i palestinska novinarka Širin Abu Akleh koja je za Al Džaziru izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu.

U istom periodu ubijeno je 19 ljudi, uglavnom izraelskih civila u Izraelu u napadima Palestinaca.

Ubijena su takodje tri napadača izraelska Arapina.

indeksonline.rs/Beta