U prostorijama Kancelarije za mlade Novi Pazar u ponedeljak 4. jula 2022. godine od 11:00-15:00 časova biće održana Javna tribina i omladinska radionica o borbi protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije. Događaj se održava u sklopu kampanje Evropske unije i Saveta Evrope “Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji.

Evropska unija i Savet Evrope, u saradnji sa svojim partnerima na lokalnom nivou Gradom Novim Pazarom, Kancelarijom za mlade, Duga Centrom i udruženjem građana MONITOR realizuju ovaj događaj sa ciljem podizanja svesti kod mladih o važnosti suprtostavljanja govoru mržnje.

Na događaju će učešće uzeti ambasadori protiv govora mržnje u Srbiji, glumci Miloš Timotijević i Slaven Došlo, kao i mlade evropske ambasadorke, Adrijana Nikitović i Teodora Cekić, koji će kroz lična iskustva, svedočenja i razmenu dobrih praksi promovisati različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu.

Događaj će otvoriti Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara. Događajem će moderirati Ninoslav Mladenović, koordinator projekta u okviru kojeg se događaj održava, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, dok će prof. dr Aleksandar Ivanović, Predsednik udruženja građana MONITOR predstaviti rezultate istraživanja o govoru mržnje na društvenim mrežama koje je sprovedeno u multikulturalnim regionima Srbije.

U sklopu događaja biće održana radionica sa mladima na temu “Razumevanje govora mržnje, rasizma i diskriminacije“, nakon čega će učesnici radionice u gradskom parku ispisati poruke protiv govora mržnje koje će biti postavljene ispred gradske biblioteke, a zatim će uslediti i šetnja učesnika ovog događaja gradskim šetalištem.

Kampanja se sprovodi u okviru projekta „Promovisanje različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“, koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Pozivamo sve mlade ljude sa područja Novog Pazara da nam se pridruže i uzmu aktivno učešće u ovom događaju.