BEOGRAD – Najčešći razlog za oduzimanje vozačke dozvole je vožnja pod dejstvom alkohola, rečeno je na seminaru unapređenja znanja za nesavesne vozače u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja kroz koji je od 2012. godine, od kada se realizuje, prošlo više od 10.500 vozača.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja od 2009. godine uvedeni su kazneni poeni, vozaču koji prikupi 18 poena u roku od dve godine oduzima se vozačka dozvola, a kako je rečeno, jedini način da je povrati je da prođe seminar koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Taj seminar se sastoji od 40 nastavnih časova, realizuje se 14 radnih dana i sprovodi u 21 gradu u Srbiji, kaže vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

On navodi da seminar sprovode predavaci posebno sertifikovani od strane Agencije za bezbednost saobraćaja i dodaje da je nakon odslušanog seminara neophodno da svi kandidati izađu na ispit, te da tek polaganjem ispita imaju pravo da vrate svoju vozačku dozvolu.

Najčešći razlog za oduzimanje vozačke dozvole je vožnja pod dejstvom alkohola, a sledeći razlog je prekoračenje brzine kretanja, rekao je Stamatović i dodao da je veliki problem to što vozači, nakon oduzimanja vozačke dozvole, nastavljaju da voze.

“Čak smo nažalost imali slučaj da na naš seminar unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola oni dolaze svojim automobilima vozeći, a ne možemo ni da zanemarimo broj vozača koji prolazi kroz crveno svetlo na semaforu”, rekao je Stamatović.

Naveo je da je profil nesavesnog vozača osoba muškog pola, starosti oko 40 godina i srednje stručne spreme, te dodao da su čak 98 odsto vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola to bili muškarci.

“Do sada je čak 17 doktora nauka prošlo naš seminar unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, čak 67 vozača je dva puta prolazilo kroz ovaj proces, a ove godine se pojavio prvi vozač kome je treći put oduzeta vozačka dozvola i treći put pohađa seminar”, rekao je Stamatović.

Učesnicima seminara se obratio profesionalni automobilista Dušan Borković koji, kako je rekao, nije imao udese u saobraćaju, ali je imao mnodo udesa u trkačkom automobilu.

“To je ono gde sam napravio jasnu razliku – da ulica nije trkačka staza i da brzina treba da bude isključivo na trkama, dok u saobraćaju treba da se vozi po propisima”, istakao je Borković.

On je ukazao da je automobil veoma opasna sprava kada se vozi pod dejstvom alkohola i savetovao vozačima da ne piju pre nego što sednu za volan, da poštuju propise i da tokom vožnje uvek budu fokusirani i ne koriste mobilni telefon.

Prvi seminar unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, održan je 2012. godine, a danas je održan 907 takav seminar.

indeksonline.rs/Tanjug