BEOGRAD – Beogradski muftija MUSTAFA Jusufspahić pozvao je danas, povodom Kurban bajrama, sve ljude, bez obzira na veroispovest, da budu jedinstveni i na putu mira, u trenutku velikih globalnih iskušenja i opasnosti od izbijanja novog rata.

“Mi moramo da budemo jedni uz druge pogotovo u ovim danima kada su iskušenja velika, kada je Treći svetski rat na pragu, ne daj Bože. Mi moramo da pokažemo jedinstvo u ljudskom smislu i da budemo ono što čovek znači u izvornom smislu”, poručio je Jusufspahić na konferenciji za medije povodom Kurban bajrama koji počinje sutra.

Kako je rekao, u današnjem vremenu smutnje, zavade i ratova moramo se žrtvovati na putu mira i sve ljude podsećati da su braća. “Jedini neprijatelj nam je Šejtan, Nečastivi, Sotona, Lucifer, koji se zavetovao da će do Sudnjeg dana biti naš neprijatelj i otvoreno to pred Bogom posvedočio. Nemojmo se zavaravati da smo mi jedni drugima neprijatelji, već je to igra šejtanska koju trebamo prepoznati”, rekao je beogradski muftija.

On je podržao inicijativu da se veronauka koja je, kako je rekao, teškom mukom ušla u škole, ostane u njima i postane još bolja.

“Ona neće naštetiti ljudskom društvu. Društvo koje se razdvaja na verujuće i neverujuće je podeljeno društvo, a nama Bog kaže:”Uđite u mir svi zajedno”, istakao je Jusufspahić koji se obratio i omladini poželevši joj srećan upis u srednje škole i fakultete.

Govoreći o Kurbam bajramu, jednom od najvećih islamskih praznika koji počinje sutra i traje četiri dana, Jusufspahić je rekao da je danas Veliki dan meseca Zu Hidžeta, što znači da se danas sve hadžije ovoga sveta nalaze na Refatu, Brdu milosti, odakle je potekao ljudski rod na zemlji.

“Večeras hadžije kada budu napuštale to mesto napustiće i sve loše osobine i dobiti oprost grehova, a za nas koji nismo imali sreću da budemo danas na Brdu milosti – Refatu, nismo uskraćeni za oprost grehova, ali uslov je da budemo dobri, požrtvovani u činjenju dobročinstva i odvraćanju od zla. Molitvama i dobrim delima takođe ćemo imati blagodeti oprosta”, poručio je beogradski muftija.

On je naglasio da je Bajram veliki dan za svakog muslimana i muslimanku i da je u njemu najvažnija radost u srcu koja se manifestuje osmehom na licu, pomirenje sa onima kojima smo bili u svađi, porodica na okupu, posete rodbini, prijateljima i trenuci sreće i radosti sa njima. “To su znaci Bajrama. Bajram je za islamske vernike vreme i prilika kada oživljavaju sve svoje pozitivne kvalitete, toplinu, ljubav i mir svakom. Bajram je radost u veri, molitivi, radost u udomovima, radost u duši ljudima koji su svojom požrtvovanošću učinili sve da zaštite svoje srce od mržnje, a jezik od ružnog govora i psovki”, poručio je beogradski muftija.

Bajramska molitva održaće se u subotu u 9. jula u 5.40 u Bajrakli džamiji.

indeksonline.rs/Tanjug