“Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta. Misija NATO-a KFOR, pažljivo prati i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude bila ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucija SB UN 1244 iz 1999”, upravo je saopštio KFOR.

“Naša misija NATO-a – KFOR, u potpunosti je fokusirana na svakodnevnu primenu svog mandata UN-a da osigura bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo na terenu, a komandant KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući i predstavnike kosovske bezbednosne organizacije i srpskog načelnika Generalštaba”, navodi u hitnom saopštenju.

NATO takođe nastavlja da u potpunosti podržava proces normalizacije između Prištine i Beograda kroz dijalog, uz posredovanje EU i pozvao je, kako navode, sve strane da nastave pregovore.

“Važno je da se on nastavi. Pregovori su kritični za mir i sigurnost u regionu. Neće biti realnih izgleda za bolju budućnost na Balkanu, bez punog poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, domaće reforme i dobrosusedskih odnosa. Konstruktivni dijalog je ključan za regionalnu stabilnost.

KFOR će preduzeti sve neophodne mere kako bi se očuvao bezbednu i sigurnu životnu sredinu na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom UN”, zaključili su u saopštenju.

KoSSev portal se još juče obratio KFOR-u sa molbom da iznese ocene o bezbednosnoj situaciji na Severu u skladu sa najavama iz Beograda o nasilju i incidentima koji se planiraju, a za šta je Beograd unapred optužio kosovsku stranu.

Međutim, večeras kosovski premijer Aljbin Kurti u vanrednom obraćanju na albanskom direktno je optužio srpskog predsednik Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da su “glavni odgovorni” za “blokadu u pucanje”. Petković je domah sa druge strane ponovio da je krivac Aljbin Kurti.

Na Severu je u toku blokada magistralnih puteva iz pravca Prištine prema Srbiji, a prelaze Jarinje i Brnjak je u međuvremenu blokirala i Kosovska policija.

Kasno večeras stigli su pozivi zaposlenima u institucijama Republike Srbije da hitno odu na barikade, saznajemo iz više izvora, uključujući i poruke neposrednih nadređenih u koje smo imali uvid, a koje su nam i čitaoci slali.

KoSSev/Foto:Tanjug