Kulturno leto u Novom Pazaru se nastavlja. Nakon uspešno održanog festivala Stari grad, od 28-30.jula u Novom Pazaru biće održan peti WORLD MUSIC FEST ZEMAN, koji će otvoriti makedonski bend.

Kako je najavljeno, bogato kulturno leto očekuje se u Novom Pazaru. Nakon koncerta Ilme Karahamet i festivala Stari grad na kojem su nastupili Nina Badrić, grupa Zana i bend Rok ko fol od četvrtka počinje peti WORLD MUSIC FEST ZEMAN , koji će prema rečima direktora Kulturnog centra Huseina Memića biti najbolji. Publiku očekuju razni bendovi, a treća noć je festivalska, za koju je bilo veliko interesovanja izvođača sa prostora bivše Jugoslavije, bilo je preko 100 prijava, a izabrano je njih osmoro, koji će se predstaviti treće noći festival.

“Prvog dana nastupiće makedonski bend Dzambo Agusevi Orchestra, a drugog dana Sinafi trio koji su osnovale tri grčke muzičarke. Trio peva priče o egzilu, razdvajanju, ljubavi i radosti na turskom, grčkom, azerbejdžanskom, jermenskom, kurdskom i sirijskom. Sinafijini utjecaji dolaze iz Kapadokije, Trakije, Egejskog mora i urbanog Istanbula. Poslednjeg dana festival nastupiće poznati bosanskohercegovački bend Divanhana.D ivanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Bend Divanhana je posebno poznat po svojim fantastičnim interpretacijama sevdalinki, a treća noć biće I festivalska.

Svi muzički događaji koji se organizuju imaju cilj da privuku što veći broj turista i gostiju u Novi Pazar.