Naslovna Društvo Mihajlović: Spremamo se kao da je najteža zima pred nama

Mihajlović: Spremamo se kao da je najteža zima pred nama

Foto:Tanjug/Zoran Petrović

SMEDEREVSKA PALANKA – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država čini i činiće sve što može da obezbedi stabilno i sigurno snabdevanje strujom, toplotnom energijom i energentima uopšte.

Navela je i da je spreman krizni plan ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti ili do prekida u lancu snabdevanja.

“Kad god Vlada Srbije planira zimu, uvek pravimo planove sa najgorim scenarijem, pripremamo se kao da će biti najteža zima do sada”, rekla je Mihajlović i podsetila da je predstojeća zima specifična i po tome što će na snabdevanje energijom i energentima uticati mnogo faktora koji ne zavise od Srbije.

Naglasila je da svi moramo da vodimo računa kako trošimo energiju i da ne pokušavamo da spinujemo svaku izjavu koja se tiče štednje i odgovornosti.

“Važno je da nemamo istovremeno otvorene prozore i upaljenu klimu”, rekla je ministarka u Smederevskoj Palanci, gde je uručila ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koji su na javnom pozivu dobili sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javne objekte.

Prema njenim rečima, poslednjih godina Srbiju prati sve što se dešava na međunarodnom planu, odnosi EU, Rusije, SAD i drugih država, lanci snabdevanja, svakodnevni rast cena električne energije i gasa na tržištu.

Kazala je da je Srbija obezbedila snabdevanje gasom za naredne tri godine ugovorom sa Rusijom, a prema kojem ćemo godišnje dobijati dve milijarde kubnih metara.

“Obezbedili smo dodatne kapacitete u skladištu u Mađarskoj od pola milijarde, svakodnevno punimo naš deo skladišta u Banatskom Dvoru i sada imamo za više od 50 dana zaliha”, rekla je potpredsednica Vlade.

Ponovila je da Vlada Srbije na svaki način pomaže javnim preduzećima u energetskom sektoru kako bi održala stabilnost sistema i istakla da neće biti restrikcija struje.

“U mnogo težim trenucima, kao što je bilo u decembru prošle godine kada je došlo do kolapsa elektroenergetskog sistema, nije bilo restrikcija, pa ih neće biti ni ove godine”, navela je ministarka i podsetila da je EPS-u omogućeno da uvozi i ugalj i struju.

Dodala je da smo se obezbedili međunarodnim ugovorima i da ne očekujemo kolapse kakav je bio prošle godine.

EMS će, dodala je, morati da uradi svoj posao, da prenese struju koja nam je potrebna. Toplane su spremne za grejnu sezonu, kao što smo spremni da reagujemo u svakoj nepredviđenoj situaciji, ako kojim slučajem ne dođe dovoljno gasa kroz Balkanski tok,…

“Imamo krizne planove prvog, drugog i trećeg nivoa, toplane znaju šta tačno treba da rade u situaciji da nekog energenta nema. To je zajednički posao Vlade, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija i lokalnih samouprava”, navela je ministarka, koja se nada da ćemo uspeti da prođemo kroz zimu “na najodrživiji mogući način”.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version