BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić razgovarala je danas u Beogradu sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbarom Furki o napredjenju saradnje i nastupima na zajedničkim tržištima.

“Razgovarali smo o unapredjenju saradnje i nastupima na zajedničkim tržištima, na tržištu Kine i daljim tržištima Azije”, rekla je Matić novinarima.

Ona je podsetila da Er Srbija krajem ove godine planira direktne avioletove za Kinu, kao i da bi zajednički nastupi doprineli povećanju broja turista u regionu Balkana.

“Ove godine statistički podaci su još bolji. Uprkos godinama kovida turistička sezona je pokazala adaptibilnost. Turizam u Srbiji i regionu opstao je zahvaljujući domaćem turizmu i regionalnoj povezanosti. Nastavlja se rast dolazaka domaćih i stranih turista”, rekla je Matić.

Istakla je da je razgovarano i o problemima sa kojima se suočava region, – nedostatku ljudskih kapaciteta, kao i o projektu koji se odnosi na digitalizaciju turističke ponude.

“Želeli bismo da nam se u tom projektu pridruži i Albanija i Severna Makedonija, da bismo imali zajedničku digitalnu platformu u okviru inicijative Otvoreni Balkan”, rekla je Matić.

Navela je da Srbija ove godine beleži rast broja domaćih i stranih turista. Za prva četiri meseca turista je bilo za oko 60 odsto više, odnosno bilo je preko 1,7 miliona dolazaka stranih turista i ostvareno je preko pet miliona noćenja.

Ministarka turizma i životne sredine Albanije Marena Kombaro Furdži rekla je da je za njenu zemlju najvažniji ekonomski sektor u koji spada turizam.

“Turističko tržište ostaje glavna osovina da ovaj sektor uspe i da prebrodimo teške periode”, rekla je Kombaro Furdži.

Ona je kazala da je 2019, bila najbolja turistička godina u kojoj je oko 6,4 miliona turista, uključujući i one iz regiona, došlo u Albaniju.

Podsetila je da je 2021. bilo 5,6 miliona turista u Albaniji, od kojih je značajan deo bio iz Srbije i da je od 2019. do 2021. godine broj srpskih turista u Albaniji povećan za 110 odsto.

“To je rezultat bolje komunikacije u sklopu Otvorenog Balkana koji stvara duh komunikacije koja je neophodna”, rekla je Furdži.

Govoreći o ovogodišnjoj sezoni u Albaniji, ona je istakla da je u prva četiri meseca za 55 odsto povećan broj turista iz celog sveta a za 29 odsto broj turista iz Srbije.

indeksonline.rs/Beta