NION – Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da će pokrenuti istragu protiv Fenerbahčea, pošto su njihovi navijači skandirali ime ruskog predsednika Vladimira Putina tokom utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona sa Dinamom iz Kijeva.

Skandiranje se na stadionu Fenerbahčea u Istanbulu čulo ubrzo nakon što je Vitalij Bujalski postigao vodeći gol za ukrajinski tim, u 57. minutu.

Dinamo je u sredu u Istanbulu slavio posle produžetaka sa 2:1, i tako se plasirao u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

“Etički i disciplinski inspektor Uefe sprovešće disciplinsku istragu u vezi sa navodnim nedoličnim ponašanjem navijača Fenerbahčea. Informacije o ovom pitanju biće dostupne u dogledno vreme”, navodi se u saopštenju Uefe.

Iz te organizacije nisu pojasnili da li bi skandiranje moglo da se smatra zabranjenim diskriminatornim jezikom ili bi moglo da potpadne pod pravilo koje zabranjuje poruke političke prirode.

Fenerbahče je saopštio da odbacuje skandiranje i da je nepravedno kriviti klub. Oni su naveli i da su navijači turskog kluba isprovocirani “preteranom gestikulacijom” nekih igrača protivničkog tima.

Prvi meč izmedju dva kluba odigran je prošle srede u Poljskoj (0:0), gde Dinamo kao domaćin igra evropske utakmice, nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini.