PRIŠTINA – Pojačane snage policije Kosova nalaze se na mostu na Ibru koji deli severni od južnog dela Mitrovice, javljaju večeras reporteri Koha.net-a.

U blizini mosta vide se specijalne jedinice, kao i snage Kfora i italijanski karabinjeri, dok je automobilima zabranjeno kretanje u blizini mosta.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema informacijama s terena, u mestu Rudare kod Zvečana blokiran je magistralni put Priština-Raška, dok se putnicima na Jarinju savetuje se da se vrate u Srbiju, a na ulicama na severu Kosova vidjeni su ljudi s maskama.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Zamenik komandanta Regionalne policije za sever Kosova Besim Hoti potvrdio je za RSE da su se u toj opštini čule sirene, no još se ne zna šta će se dalje dogoditi.

Blokade Srba dolaze dan uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada Kosova je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo.

U ponedeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Taj dokument izdavaće se na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i važiće 90 dana, kao i dokument koji srpske lasti izdaju gradjanima Kosova kada udju u Srbiju.

Dokument će dobiti i osobe mladje od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati izvod iz matične knjige rodjenih.

indeksonline.rs/Beta