MINHEN – Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika znatno se ohladilo u julu, imajući u vidu da je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na 88,6 poena sa 92,2 boda u junu.

To je najniža vrednost ovog indeksa od juna 2020, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenog Tanjugu.

Kompanije očekuju da će njihovo poslovanje postati mnogo teže u narednim mesecima, a takođe su manje zadovoljne trenutnom situacijom. Indeks budućih poslovnih očekivaja je pao sa junskih 85,5 poen na 80,3 boda, a indeks zadovoljstva sadašnjom situacijom se spustio na 97,7 poena u julu sa 99,4 poena mesec dana ranije.

Rast cena energije i opasnost od nestašice gasa vrše pritisak na privredu, pa se procenjuje da je Nemačka na putu ulaska u recesiju.

Oštar pad raspoloženje je zabeležen u proizvodnom sektoru, pri čemu je pesimizam u pogledu poslovnih očekivanja za naredne mesece dostigao najviši nivo od aprila 2020, zahvativši skoro sve industrije. Kompanije su takođe ocenile svoju trenutnu situaciju lošijom nego pre mesec dana. Broj novih porudžina je blago opao prvi put u poslednje dve godine.

Poslovna klima u sektoru usluga se takođe značajno pogoršala, a pad indeksa je posebno izražen kod budućih poslovnih očekivanja kompanija. Raspoloženje se promenilo čak i u turističkoj i ugostiteljskoj delatnosti uprkos donedavnom velikom optimizmu. Pružaoci usluga su procenili da je njihovo trenutno poslovanje pogoršano, mada je taj pokazatelj još uvek na relativno visokom nivou, navodi IFO u sapštenju.

Oštar pad indikatora poslovne klime je ponovo zabeležen u nemačkom trgovinskkom sektoru. Osim što su trgovci manje zadovoljna trenutnom situacijom, još više su zabrinuti za poslovanje u predstojećim mesecima. U ovom trenutku, nijedan segment maloprodaje nije optimističan u pogledu budućnosti.

Posle kratkog oporavka u junu, poslovno raspoloženje u građevinarstvu je znatno potonulo. Procene trenutne poslovne situacije među građevinarima pale su na najniži nivo od aprila 2016, a i njihova očekivanja karakteriše dubok pesimizmam, pokazuje istraživanje IFO instituta.

indeksonline.rs/Tanjug