Gradska uprava Novog Pazara stavila je na javni uvid urbanističke projekte dva mosta u centru grada, čija je izgradnja najavljena krajem 2017. godine, nakon posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana tom gradu, objavio je danas radio Sto plus.

Javna prezentacija, na kojoj će stručnjaci i građani moći da iznesu sugestije i primedbe na urbanističke projekte, biće održana od 27. jula do 3. avgusta, u kancelarijama lokalne samouprave.

Urbanističke projekte izradio je Zavod za urbanizam, a njihovi sastavni delovi su i idejna rešenja mostova koje je uradila kompanija „Gramont NS” iz Novog Sada.

Uvidom u projekte vidi se da se odustalo od velikog kružnog toka ispred zgrade Gradske uprave, a novi most u centru grada imaće tri kolovozne trake i pešačke staze od osam i pet metara.

On će biti izgrađen na mestu postojećeg mosta, koji će biti srušen.

Drugi most biće izgrađen iza hotela „Vrbak” i on će, preko reke Raške, povezivati Kej 37. sandžačke divizije sa parkingom na desnoj obali, a potom ka Gradskoj ulici.

Biće izgrađen pre rušenja mosta u centru grada, kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje saobraćaja.

„Nakon završetka javne prezentacije, urbanistički projekat, uz primedbe i sugestije javnosti, ako ih bude, razmatraće Komisija za planove. Kada budu usvojeni, biće nastavljeno sa izradom projektne dokumentacije neophodne za izdavanje lokacijskih uslova”, rekli su u lokalnoj samoupravi, prenosi Beta.

Izgradnju novih mostova i pristupnih saobraćajnica trebalo bi da finansira Turska sa oko 1,5 miliona evra, a taj posao dogovoren je tokom posete Erdogana Novom Pazaru u oktobru 2017. godine.

Tender za izradu idejnih rešenja mostova, vredan više od 11 miliona dinara, završen je još početkom 2018. godine, a iz lokalne samouprave tada su najavljivali početak gradnje mostova za proleće te godine.