Naslovna Zdravlje Pronađen je mogući uzrok epidemije dečjeg hepatitisa

Pronađen je mogući uzrok epidemije dečjeg hepatitisa

Pixabay

LONDON – Pronađen je verovatan uzrok misteriozne epidemije dečjeg hepatitisa, jer stručnjaci iz Velike Britanije veruju da su identifikovali uzrok nedavnog niza problema sa jetrom koji pogađaju malu decu širom sveta.

Istraživanja sugerišu da su se dva uobičajena adenovirusa vratila nakon sto je lokdaun zbog pandemije kovid-19 okončan i pokrenula retke ali veoma ozbiljne slucajeve hepatitisa, prenosi Bi-Bi-Si.

Smatra se da je pogođeno vise od 1.000 dece u 35 zemalja, od kojih su mnogi mlađi od pet godina.

Navodi se da je nekima, ukljucujući i 12 dece iz Velike Britanije, bila potrebna transplantacija jetre kako bi im bio spasen život.

Dva tima istrazivača, iz Londona i Glazgova, kažu da su bebe izložene tim virusima kasnije nego sto je uobičajeno, a sve zbog ograničenja uslovljenih kovidom, propustile da ranije steknu imunitet na adenovirus, koji obično izaziva prehlade i stomačne tegobe.

Dodaje se da bi to moglo da objasni zašto su neki razvili neobične i zabrinjavajuće komplikacije na jetri.

Bi-Bi-Si navodi da većina dece koja se zaraze ovim tipovima virusa brzo se oporavi i nejasno je zašto neki onda razvijaju upalu jetre, pa bi možda genetika mogla da ima ulogu u tome igra.

Naučnici su isključili bilo kakvu povezanost sa koronavirusom ili vakcinama protiv kovida.

Jedna od istraživačica, profesorka Džudit Breuer, stručnjak za virologiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu rekla je da kada se, tokom perioda izolacije, deca nisu mešala, nisu ni prenosila viruse jedni drugima.

Ona naglašava da deca tako nisu gradila imunitet na uobičajene infekcije s kojima bi se inače suočavali, ali kada su ograničenja ukinuta, deca su počela da se mešaju.

“Tada su virusi krenuli slobodno da kruže i ođednom su, zbog nedostatka prethodnog imuniteta, deca bila izložena čitavoj masi novih infekcija”, navela je profesorka.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version