BEOGRAD – Viši sud u Beogradu danas je oslobodio Kataru Rebraču, od optužbi da je zloupotrebom Fonda za prevenciju raka dojke, sa saradnicama protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara koji su uplaćivali građani i donatori.

Takođe, sud je oslobodio i njene saradnice Slađanu Mironju i Mirjanu Hristić.

Ovo je druga prvostpena presuda Rebrači, pošto je prvu kojom je bila osuđena na zatvorsku kaznu, kao i njene saradnice, ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je naložio da im se suđenje ponovi.

Rebrača nije prisustvovala današnjem suđenju, jer se nalazi na poslovnom putu.

One su se teretile za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, jer su, kako se sumnja, Fond za prevenciju raka dojke “Katarina Rebrerača” oštetile za 22.584.619, 80 dinara.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta koji su joj ukinuti tek u maju 2018, nakon izricanja prvostepene presude.

Rebrača i ostale optužene optužnicom su se teretile da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica “Infostana”, a da su novac trošile na putne karte, hotele…

Vlasnica Fonda “Katarina Rebrača” je odbacila sve navode optužnice, tvrdeći da nije radila ništa nezakonito.

Rebrača je Fond osnovala u maju 2006. godine.

indeksonline.rs/Tanjug