Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju, na kojoj je govorio o političkoj situaciji u zemlji sa aspekta implementacije izbornih rezultata.

Press konferenciju predsjednika Ugljanina prenosimo u cjelosti:

“Povodom 32. godine uspješne saradnje SDA Sandžaka i Partije za Demokratsko Djelovanje, juče je održan sastanak rukovodstva ove dvije stranke koje legalno i legitimno predstavljaju i štite interese bošnjačkog i albanskog naroda u Srbiji.

Ubjedljivom pobjedom koju je ostvario Šaip Kamberi u Velikom Trnovcu završen je ovaj izborni proces u Republici Srbiji i stvoreni uslovi za formiranje poslaničkih grupa, radnih tijela i komisija u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Osnov za formiranje manjinske poslaničke grupe i u ovom sazivu čine poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Selma Kučević, i Šaip Kamberi poslanik Partije za Demokratsko Djelovanje.

Utvrđeni su osnovni principi za razgovore sa poslanicima drugih manjinskih stranaka i opozicionih stranaka demokratske orijentacije u vezi formiranja manjinske poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

– Uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti;
– Evropske i NATO integracije;
– Donošenje Zakona o lustraciji – raspuštanje paralelnih struktura vlasti;
– Rješavanje političkih i teritorijalnih sporova sa susjednim državama;
– Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici;
– Podrška Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj državi ravnopravnih građana i naroda.