Očigledno je da ne postoji volja za dijalog Beograda i Prištine, ali tvrdnje predsednika Srbije da se na Kosovu sprema etničko čišćenje Srba su preterane, kaže novinar Idro Seferi.

“(Kosovski premijer Aljbin) Kurti je doneo političku odluku, verovatno sa idejom da ublaži kritike koji je dobio zbog sporazuma o energetici”, ocenio je Seferi u emisiji Dan uživo na N1.

Dodaje i da je namera Kurtija mogla biti da “malo odloži dijalog”, pošto čak i ako bi se održao sastanak njega i Aleksandra Vučića, prošao bi u senci odluke kosovske vlade o reciprocitetu.

Kurtijeva vlada je na sastanku u sredu odlučila da primeni istu meru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Vlada Kosova je takođe usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, kao i rešenje za prelazak granice.

Na to je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nakon sastanka sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom sam obratio medijima i optužio Prištinu da planira “novu ‘Oluju’” za Srbe na severu Kosova.

Idro Seferi ocenjuje da je Lajčak “najveći gubitnik” u ovoj situaciji, budući da je došao da približi dve strane, a nakon njegovog odlaska situacija je još gora.

Seferi smatra da je Lajčakov kredibilitet u pregovaračkom procesu prilično poljujan. Problem oko papira koje ljudi sa kosovskim državljanstvom moraju da čekaju pri prelasku granice treba rešiti dijalogom, izjavio je Seferi.

“Jako je žalosno što još uvek pričamo o stikerima koji se lepe po tablicama”, kazao je.

Prema njegovim rečima, poslednji samit EU “nije dao nadu” ni Srbiji ni Kosovu, pa sad možda neki političari “misle da je u redu da se malo prepucavaju”.

N1