BEOGRAD – Srbija prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu zauzima 23. mesto od ukupno 146 zemalja, kaže potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

„Najbolje smo rangirani u domenu političke moći i participacije žena u Vladi i Parlamentu, kao i pogledu postignuća u obrazovanju, gde smo napredovali za 15 mesta u odnosu na 2021. godinu. Ostvaren je i napredak od 17 pozicija u domenu zdravlja, dok mnogo više moramo da radimo u stvaranju jednakih mogućnosti za žene u ekonomiji. Imamo najbolji rang u poređenju sa zemljama regiona i kontinuirani napredak koji ostvarujemo samo nam je pokazatelj i podstrek da nastavimo sa sprovođenjem zakona i politika koje će omogućiti jednake uslove za žene i muškarce u Srbiji”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo u prethodnom periodu uradili mnogo, pre svega u uspostavljanju dobrog normativnog okvira, kao baze za sve dalje aktivnosti u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti, ali da je još dosta posla pred društvom.

„Doneli smo važne zakone i strategije, po prvi put zakonski regulisali i pojam neplaćenog kućnog rada, uspešno uvodimo rodno odgovorno budžetiranje u javne institucije, danas se uz pomoć Indeksa rodne ravnopravnosti poredimo sa najuspešnijim zemljama EU, realizujemo važne projekte usmerene ka smanjenju nasilja nad ženama i devojčicama i ekonomskom osnaživanju žena. Ipak, još mnogo posla je pred svima nama, jer sve dok i jedna žena trpi nasilje i diskriminaciju samo zato što je žena, naš posao nije završen. Društvo jednakih mogućnosti za sve građanke i građane Srbije je naš cilj”, zaključila je Mihajlovićeva.

Prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu najbolje su rangirane nordijske zemlje – Island, Finska, Norveška i Švedska. SAD se nalaze na 27. mestu, Crna Gora na 54. i S. Makedonija na 69. mestu, dok je BiH na 73. poziciji.

indeksonline.rs/Tanjug