Grad Novi Pazar raspisao je javnu nabavku za izgradnju inovacionog “Smart city centra”, prve pametne zgrade koja će biti deo Kulturnog centra.

U okviru Inovacionog centra sprovodiće se obuke i programi za mlade, u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji grada. U ovom trenutku, centar zapošljava preko 150, a za praktičan rad u sferi IT industrije obučava 200 mladih.

Cilj projekta je osnivanje što većeg broja start up kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti digitalizacije u javnom sektoru, što će doprineti zapošljavanju mladih i sprečiti odliv mladih iz Novog Pazara i regiona.

“Reč je o regionalnom projektu od važnosti za lokalnu samoupravu ali i privatni sektor. Za dve godine, od kada je otvoren Start up centar, izuzetan tim sa vizijom obezbedio je posao za ozbiljan tim mladih, visikoobrazovanih ljudi, čije su zarade iznad proseka zarada u našoj zemlji. U ovoj godini isti tim je izradio projekat, obezbedio sve građevinske dozvole i omogućio da apliciramo kod resornog ministarstva. Reč je o timu čiji su članovi iz Novog Pazara”, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac.

Projekat je vredan 75 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj obezbedilo 45 miliona, a Grad kao nosilac projekta sufinansira preostali deo sredstava.

Menadžer Start up centra, Šemsudin Plojović ističe da će sem podrške start up timovima biti usmeren na razvoj inovacionog preduzetništva u celini.
“Imali smo mnogo izazova ali ima Novi Pazar i mnogo mladih, pametnih ljudi spremnih da unapređujući svoje potencijale pronalaze put do finansijske nezavisnosti i pametno koriste svoje kapacitete i kreativnost. Start up centar ima za prethodne dve godine izuzetne rezultate u pogledu stvaranja IT industrije a sada želimo da idemo korak dalje, jer su prvobitne prostorije postale premali prostor u odnosu na realne potrebe. Važno je da, kao u ovom slučaju, postoji podrška od strane donosilaca odluka i kada se sve sabere, za rezultat ćemo svi zajedno dobiti najveći i najmoderniji Start up city centar, novu industriju koja otvara prostor za najbolje, nudeći mogućnost izuuetne zarade, uz mogućnost da rade sa svakog mesta gde mogu koristiti svoj laptop”, kazao je Plojović.

Direktor Regionalne razvojne agencije SEDA, Samir Kačapor pojasnio je da će centar funkcionisati pod okriljem SEDE, dok se ne steknu uslovi da postane zasebno pravno lice.

“Seda je agencija koja nije nevladina, već radi pod okriljem i za potrebe lokanih samouprava. Izgradićemo najveći i najmoderniji centar u Srbiji, mesto gde će mladi, IT ali i stručnjaci iz svih drugih oblasti moći da razvijaju ideje, radeći izuzetno plaćene poslove u svom gradu. Ideja je zaživela pre oko dve godine i danas, uz podršku gradonačelnika Nihata Biševca i gospodina Rasima Ljajića imamo zaokruženu priču, na korak smo do izgradnje centra. Želimo da pronađemo nove donatore, okupimo kompanije i omogućimo mladima da kroz programe obuke dođu do posla”, poručio je direktor Regionalne razvojne agencije SEDA, Samir Kačapor.

Partner na ovom izuzetno značajnom projektu je Kulturni centar Novi Pazar. Inovacioni centar je, po rečima direktora KC Huseina Memića, možda i najznačajniji projekat do sada.

“Za kratko vreme smo, radeći timski i predano stekli uslove za realizaciju istoriske ideje. Ozakonjenjem objekta Kulturnog centra stekli su se uslovi za realizaciju novih planova. Kompoletna projektno – tehnička dokumentacija za Start up centar odrađena je zahvaljujući agenciji SEDA, Gradska uprava je za kratko vreme obezbedila dozvolu i sledi raspisivanje javne nabavke. Svedočićemo kako na ovim prostorima, u centru grada, niče pametna zgrada. Kulturni centar će koristiti usluge Inovacionog centra, koji će svaokome u ovom gradu moći da ponudi neki interesantan sadržaj. U rekordnom roku uradili smo više nego što je u jednom momentu delovalo moguće”, rekao je direktor Kulturnog centra, Husein Memić. On je podsetio da je Novi Pazar jedini grad koji u jednom trenutku ostog cilja okuplja 350 mladih ljudi. Prema njegovim rečima, ovaj će projekat imati odlučujuću ulogu u težnji lokalne samouprave da mlade, pametne ljude motiviše da ostanu u gradu.

Objekat će biti multifunkcionalan tehnološki park i prostor koji, slikovito rečeno, objedinjuje nekoliko IT fabrika sa celokupnom opremom. Pored zapošljavanja kadrova, podrške kompanijama, novi centar će nastaviti sa programom besplatnih edukacija u cilju priprema mladih za posao i popularizacije inovacionog preduzetništva, od javne uprave do svih segmenata privrede.

U okviru Smart City centra kompanijama i građanima će biti dostupna konferencijska sala, multifunkcionalan, tehnički opremljen prostor, kafe i prostor za rekreaciju. Svoj kutak u okviru najmodernijeg objekta površine 1 050 metara kvadratnih, dobiće i Regionalno pozorište Novi Pazar.