BEOGRAD – Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je avion u vlasništvu firme Meridian ltd iz Ukrajine koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe naše namenske industrije ka Bangladešu, čije je Ministarstvo odbrane bilo i kupac.

Prema podacima sa kojima raspolaže srpsko Ministarstvo odbrane, kazao je Stefanović na konferenciji za novinare, svih osam članova posade je izgubilo živote prilikom pada aviona, a među njima nema građana Republike Srbije.

Stefanović je naveo da je avion poleteo sinoć oko 20.40 po našem vremenu iz Niša i prevozio je 11,5 tona robe naše namenske industrije privatne firme “Valir”, koja se sastojala od osvetljavajućih minobacačkih mina i školskih mina, ka krajnjem kupcu Bangladešu.

“Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac i let je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Daku kao krajnja destinacija“, kazao je ministar.

Stefanović je istakao da je let imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima, kao i kupac – Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Primetio je da je jedan deo medija, kako domaćih, tako i iz inostranstva, juče počeo da spekuliše i daje netačne informacije o tome kako je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije u Ukrajinu i istakao da je to netačno.

“To je potpuno netačno i zlonamerno i nije prvi put da se tako nešto dešava”, kazao je Stefanović.

Napomenuo je da se pre mesec dana pojavila informacija da se transportuje naoružanje ka Ukrajini, a da se ispostavilo da se radi o robi iz naše namenske industrije ka Alžiru sa potrebnim dozvolama.

Stefanović naglašava da te stalne izmišljotine, kojima se pokušava da se naruši ugled Srbije i navodi da Srbija radi nešto „ispod žita“ i krši međunarodne propise, nešto je što je potpuno providno i zlonamerno.

To se radi sa zlom namerom kako bi se nanela šteta Srbiji, kaže Stefanović, naglašavajući da je sve potpuno lažno.

Kako kaže, od 2016. godine od kako se sistemski vodi evidencija za svaki let i svaku dozvolu koja se izdaje za promet naoružanjem, nijedna jedina dozvola nije izdata za transport bilo kakve robe te vrste iz Srbije ka Ukrajini ili ka Rusiji.

“Što se tiče naoružanja i vojne opreme, avioni kojima se transportuje ta roba širom sveta su velikog kapaciteta i njih su proizvodili pre svega bivši S S SR, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajini. U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze naoružanje, a ukrajinski ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu i uglavnom su angažovani širom sveta na transportu ove robe“, kazao je Stefanović.

Osim što su avioni vlasništvo Ukranije, ta roba nema nikakve veze sa Ukrajinom, istakao je ministar odbrane.

“Što se tiče Srbije, mi izvozimo naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama, dozvoljenim kupcima i to ćemo da radimo i u narednom periodu”, naglasio je Stefanović, navodeći da smo prošle godine imali izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, a realizovano je oko 500 miliona dolara.

indeksonline.rs/Tanjug