BEOGRAD – Ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas na poligonu Pasuljanske livade ispitivanju naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja, kao i opitovanju upotrebe daljinski pilotirane letelice “pegaz“ i prenosnih izviđačkih sredstava.

Stefanović je po završetku ispitivanja ocenio da je gađanje ciljeva bilo uspešno uz koordinaciju između bespilotnih letelica i dronova i artiljerije, kao i da su pokazali da su zajedno sa partnerima osvojili proizvodnju “pegaza”.

“Postigli smo značajan tehnološki napredak i na korak smo od toga da možemo da se pohvalimo da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenih vojski sveta”, poručio je Stefanović.

Dodaje da je ovo danas bila i prilika da se vidi kako se uz pomoć bespilotnih letelica navodi artiljerijska vatra, kako se vrši korektura i koliki je napredovak u tehnološkom smislu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Sada ciljeve koje gađamo na mnogo većim daljinama, na 40 kilometara, možemo uspešno da osmotrimo bespilotnim letelicama, da zadamo koordinate, a da onda artiljerci bez bilo kakve druge pomoći uspešno i tačno pogode te ciljeve. Prvi put smo mogli da vidimo i gađanje bespilotne letelice ”pegaz”, koja je pokazala da smo zajedno sa našim partnerima osvojili njenu proizvodnju i nadam se da ćemo tokom ove godine ući u serijsku prizvodnju koja će značajno pojačati naše odbrambene kapacitete”, rekao je Stefanović.

Komentarišući gađanje iz modernizovanog tenka M-84 AS2, kao i iz “Pasarsa”, Stefanović je naveo da su uspešno pogođeni i ciljevi koji se kreću i to u centar svaki cilj.

“Ono što predstoji je uvežbavanje naših posada da bi smo iskoristili ove nove tehnološke mogućnosti, ali želim da se zahvalim svim ljudima iz Sektora za materijalne resurse, iz Vojnotehničkog instituta, iz Druge brigade Kopnene vojske i svima ostalima koji su učestvovali u ovome, jer zaista se vidi da smo postigli novi korak u tehnološkom napretku i da je naša vojska danas na korak da može da se pohvali da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenih vojski sveta”, rekao je Stefanović.

Uz ministra ispitivanjima su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije pukovnik Slavko Rakić i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

Na poligonu su danas vršena ispitivanja bojevog gađanja bespilotnom letelicom “pegaz“ naoružanom laserski vođenim projektilima, gađanje tenkom M-84 AS2 pokretne mete na velikim daljinama, ispitivanje novog sistema za upravljanje vatrom integrisanog na PASARS-u za gađanje ciljeva na zemlji, novog borbenog oklopnog vozila „Lazar“ 3M/30, kao i ispitivanje dejstva snajperskih parova korišćenjem novorazvijene dalekometne puške 12.7 mm i snajperske puške kalibra 338 Lapua Magnum na velikim daljinama uz pomoć dodatne opreme za proračun parametara za precizno podešavanje nišanske tačke.

indeksonline.rs/Tanjug