BEOGRAD – Sudsko veće Višeg suda u Beogradu danas je osudilo Zorana Marjanovića na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za svirepo ubistvo supruge Jelene Marjanović.

“Zoran Marjanović nije izvršio savršen zločin, on je izvršio teško ubistvo. Sudsko veće je čvrsto uvereno da je on izvršio ubistvo svoje supruge na svirep i podmukao način”, rekla je u obrazloženju presude predsednica sudskog veća sudija Jelena Škulić, napominjući da je presuda doneta jednoglasno.

Detaljno obrazlažući presudu Škulić je navela da je sud utvrdio da su tog dana Jelena i Zoran zajedno sa ćerkom došli na nasip, nakon čega je Jelena započela trčanje, dok su Zoran i njihova ćerka otišli da šetaju.

Kako je rekla, Zoran je tada namerno isključio telefon i krenuo za Jelenom, nakon čega je sustigao, namamio je u kanal i tupim predmetom joj naneo višse povreda u predelu glave.

Na osnovu povreda i dokaza sa lica mesta, kao što su Jelenine patike, gumica za kosu i pramen kose, dokazano je da je ona bežala od ubice i pokušala da se spasi.

Škulić je rekla da su apsurdni navodi odbrane da je Jelenu napao nepoznati čovek, jer je nemoguće da Zoran nije čuo i video svoju suprugu u tom trenutku.

Takođe, svedok je potvrdio da je video na nasipu muškarca i ženu koji su bili obučeni isto kao Jelena i Zoran tog dana.

Sud smatra da je Zoran prijavom Jeleninog nestanka policiji hteo da prikrije zločin, te da je tada simulirao zabrinutost i da je Jelenu oslovljavao sa majka, a ne imenom ili suprugom.

Škulić je osporila navode odbrane da je ubica neka treća osoba, jer ta osoba nije znala da će Jelena sama krenuti da trči baš po nasipu u Borči, jer su prethodno bili na Labudovom jezeru od kog su odustali zbog gužve, što dokazuje da je samo on znao gde će se ona nalaziti u tom trenutku.

Takođe, veštaci su tokom suđenja rekli da je ubica imao jake emocije prema oštećenoj, kada se uzmu u obzir način i intenzitet povreda.

Škulić je posebno naglasila da je jedino na Zoranovim pantalonama nađeno blato istog sastsava kao iz kanala u kom je Jelena ubijena, dok njegov otac i brat nisu imali blato, a takođe su učestvovali u potraži za Jelenom.

Sudija je detaljno obrazložila da se blato koje je pronađeno na Zoranovim pantalonama poklapa jedino sa blatom iz kanala u kom je ubijena Jelena, dok se ne poklapa sa blatom sa nasipa i oko nasipa.

Marjanović je, kako je rekla Škulić, od početka suđenja tvrdio da se nije spuštao do kanala i da nije silazio sa nasipa.

Nedostatak krvi na Zoranovoj odeći sud pravda činjenicom da je Zoran po dolasku na nasip imao dugačku crnu jaknu, koju je kad se vratio iz policije promenio u kraću crnu jaknu, što se takođe vidi na slikama.

Škulić je rekla i da su veštaci utvrdili da je krvavi trag relativno svež i da je nastao kapanjem sa predmeta ili sa osobe, što osporava tvrdnje odbrane da je nastao u februaru.

Marjanoviću je nakon izricanja presude određen pritvor zbog uznemirenja javnosti, koji može trajati do upućivanja na izvršenje kazne.

On je od početka suđenja tvrdio da nije ubio svoju suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva tokom suđenja.

Marjanović se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

indeksonline.rs/Tanjug