U okviru zajedničke kampanje Evropske unije i Saveta Evrope Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!“ održano je javno predavanje i radionica u prostorijama Kancelarije za mlade Novog Pazara na temu govora mržnje na društvenim mrežama.

Kampanja „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, posebno one iz osetljivih i manjinskih grupa. Internet omogućava veliku slobodu u izražavanju različitih mišljenja i time stvara utisak da su komentari koji za nama ostaju prolazni i da ne ostavljaju tragove kod osoba kojima su upućeni. U onlajn svetu bilo ko može postati žrtva govora mržnje, nevezano za društveni status, godine i pol kojem pripada. Govor mržnje najčešće pogađa ugroženije grupe ljudi poput žena, manjina, osoba sa invaliditetom.

U predavanju i radionici su učestvovali ambasadori kampanje i predstavnici mladih: glumac i ambasador kampanje Miloš Timotijević, glumac i ambasador kampanje Slaven Došlo, mlade evropske ambasadorke Teodora Cekić i Adrijana Nikitović.

Pored njih, u predavnju i radionicu aktivno su učestvovali i prof. Dr Rifat Redžović, član kabineta gradonačelnika Novog Pazara zadužen za obrazovanje, projektni menadžer Kancelarije Saveta Evrope Ninoslav Mladenović, a predavanje i radionicu moderirao je predsednik NVO Monitor, Aleksandar Ivanović.

„Samo zato što dolazi kroz reči, govor mržnje nije ništa manji napad i ne nosi manje posledice. Rečima ili slikama, onlajn ili oflajn, to je i dalje oblik napada, agresije i neopravdanog čina protiv ljudskih prava i sloboda. Povređuje ljude, izaziva duboku ljudsku patnju i lako može dovesti do fatalnih ishoda. Ipak, to je svakodnevna realnost širom sveta, ubrzana onlajn sferom, koja zahteva snažne zajedničke napore i institucija i pojedinaca u borbi protiv nje. Srbija nije imuna na takvu realnost. Ova pojava je bitka koju treba da vodimo zajedno, bitka u kojoj svaki pojedinac može da izvrši ogroman uticaj“ – rekao je Ninoslav Mladenović, projektni menadžer Saveta Evrope.

Na predavanju je bilo reči o razumevanju govora mržnje, rasizma i diskriminacije i njihovom uticaju na pojedince. Takođe, predstavljeni su rezultati istraživanja o ovim pojavama na društvenim mrežama.

„Na osnovu rezultata dobijenih istraživanjem zaključili smo da su odgovori mladih uglavnom identični, odnosno istraživanje je pokazalo da nema značajnih odstupanja u poznavanju pojmova i oblika govora mržnje, ali takođe u pogledu izloženosti mladih govoru mržnje na internetu, gledajući regione u Srbiji u kojima je sprovedeno istraživanje. Ispitanici iz ovih regiona (sever, jugoistok i jugozapad) bili su gotovo podjednako izloženi govoru mržnje, odnosno svedoci rasprostranjenosti ovde društveno-negativne pojave. Ovakvi rezultati gotovo da i ne iznenađuju, imajući u vidu da je internet globalna komunikaciona mreža koju mladi u modernom vremenu široko koriste. Međutim, ono što je karakteristično za odgovore ispitanika je nedovoljno poznavanje zakonskog okvira i mehanizama zaštite, kao i izloženost mladih govoru mržnje“ naglasio je Aleksandar Ivanović, predsednik NVO Monitor.

Nakon uvodne reči i predstavljanja istraživanja, organizovana je šetnja gradskim šetalištem do letnje pozornice u Gradskom parku, na kojoj su ispisane i izložene poruke protiv govora mržnje.

„Novi Pazar je poznat kao grad mladih, čije su odlike multikulturalnost, multireligioznost i tolerancija. Suprotstavljanje govoru mržnje je strateška odrednica koja se nalazi u osnovi obezbeđivanja međusobnog poštovanja i uvažavanja, i pre svega međusobnog poverenja kao socijalnog kapitala naše lokalne zajednice. Negovanje i promocija evropskih vrednosti i zaštite ljudskih prava, a među njima i prava na jednakost i ljudsko dostojanstvo, su nešto čemu posvećujemo posebnu pažnju“, istakao je prof. dr Rifat Redžović, član kabineta gradonačelnika Novog Pazara zadužen za obrazovanje.

„Različitosti su bogatstvo i one se moraju negovati i poštovati. Zamislite situaciju da odete u šumu i vidite samo jednu vrstu drveta, isto tako zamislite društvo bez različitosti, to bi bilo nešto što je suviše monotono i nešto što ne pruža sav taj kvalitet obezbeđuju različitosti. Javne ličnosti moraju da se bave problemom govora mržnje jer se radi o društveno odgovornoj temi i zato što je mnogo lakše živeti sa ljubavlju, nego sa mržnjom, i samom čoveku koji širi mržnju je teško, kao i onim osobama prema kojima je ista uperena. Zbog toga smo mi danas ovde da širimo ljubav i blokiramo mržnju“, istakao je Miloš Timotijević, glumac i ambasador kampanje.

Kampanja „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” se odvija onlajn, putem stranica na društvenim mrežama (Facebook; Instagram; Twitter), kao i kroz javne događaje. U ove aktivnosti uključene su istaknute javne ličnosti, kao i institucije i aktivistkinje/aktivisti, koji će kroz lična iskustva, svedočenja i razmenu dobrih praksi promovisati različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu.

Kampanja se provodi u okviru projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

indeksonline.rs