Naslovna Društvo U Raški pokrenut Trening centar za obuku tekstilnih radnika

U Raški pokrenut Trening centar za obuku tekstilnih radnika

Pixabay

BEOGRAD – Privredna komora Srbije i Nemačka agencija za međunarodnu saradnju, u saradnji sa kompanijom “Lus tekstil” iz Raške, pokrenule su Trening centar za obuku tekstilnih radnika u tom regionu.

Višemesečnu obuku pohađaće 125 polaznika koji će steći znanja i veštine neophodne za rad u tekstilnoj industriji na najsavremenijim mašinama, a po završetku obuke, uz još 75 kolega, mogu da očekuju stalno zaposlenje u kompanijama Raškog okruga, najviše u “Lus tekstilu”.

Realizacija ovog programa omogućiće nezaposlenim osobama iz regiona Raške da pronađu stalno zaposlenje i obezbede redovna primanja za svoje porodice, a pored toga, očekuje se da obuku pohađaju i polaznici koji su se vratili sa privremenog rada iz inostranstva, kaže Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

On je rekao da su obezbeđene mašine za obuku kao i stručni predavači, a da je kompanija “Lus tekstil” obezbedila prostor neophodan za obuku koja traje do 30. novembra ove godine.

Jovanović je dodao da je izvoz tekstilnih proizvoda i odevnih predmeta iznosio prošle godine 1,027 milijardi dolara, što je za 13 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je prošlogodišnji izvoz obuće i proizvoda od kože iznosio 505 miliona dolara što je, dodaje, 22 odsto više u odnosu na 2020.

Marija Dragić iz Nemačke agencije za međunarodnu saradnju kaže da je ovaj projekat vredan pola miliona evra i da je deo globalnog programa “Migracije za razvoj”, finansiranog od nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

“Kreiran je kako bi se podstakao lokalni ruralni razvoj, obezbedila ekonomska sigurnost i stvorile mogućnosti za zapošljavanje u raškom regionu, koji je prepoznat kao veliki potencijal u oblasti tekstilne industrije, pružanjem preko potrebnog programa obuke radne snage koji će pomoći u podučavanju i ponovnom treniranju odgovarajućih radnih veština za socijalno i ekonomski ugrožene pojedince”, rekla je Dragić.

Vlasnik kompanije “Lus tekstil” Savo Mitrović kaže da je stručan i obučen kadar važan u toj industriji kako bi kompanije mogle da odgovore zahtevima tržišta i imaju kontinuitet u proizvodnji.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version