BEOGRAD – U Srbiji se u proseku na dnevnom nivou rodi 170 beba, a umru 374 stanovnika, rekla je pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević i navela da je prosečna starost u našoj zemlji oko 43 godine.

Lakčević kaže za Tanjug da je vrednost negativnog prirodnog priraštaja od 2011. godine do izbijanja pandemije na godišnjem nivou bila oko 37.000 ljudi, ali se, navodi, taj broj povećao na 55.000 stanovnika, usled veće smrtnosti zbog korone.

“Ako posmatramo na nivou jedinica lokalne samoprave, najviše negativne vrednosti prirodnog priraštaja tradicionalno beležimo u Crnoj Travi, Babušnici, Rekovcu. U onim opštinama gde nam je visoka prosečna starost stanovništva”, kazala je Lakčević.

Lakčević podseća da se prema najnovijim podacima UN, svetska populacija približava broju od osam milijardi stanovnika, a dnevno se u svetu, kaže, rodi oko 380.000 beba, a umre 164.000 osoba.

“Evropski kontinent se odlikuje visokom prosečnom starošću, smanjenjem broja stanovnika, ali takva situacija nije u državama na drugim kontinentima”, kazala je Lakčević.

Podsetila je da će popis stanovništva u Srbiji biti sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, a u terenskom radu učestvovaće oko 15.000 popisivača.

Lakčević kaže da će prvi preliminarni rezultati biće objavljeni oko 30. novembra, dok će objavljivanje konačnih rezultata popisa početi u aprilu sledeće godine i završiće se do juna 2024. godine.

Kada je reč o izjašnjavanju građana po nacionalnoj i verskoj osnovi, Lakčević navodi da građani tokom popisa imaju slobodu da se izjasne kako žele po tom pitanju, a mogi i da se ne izjasne uopšte.

“U prethodnom popisu, oko 5.000 ljudi je na pitanje o nacionalnoj pripadnosti reklo da su građani sveta, Balkanci, Eksimi, Marsovsci. Pravila su da popisivač ne sme da utiče na ispitanika u pogledu nacionalnog izjašnjavanja”, kazala je Lakčević.

Dodala je da će Republički zavod za statistiku sledećeg petka, 22. jula, raspisati konkurs za popisivače koji će učestvovati na predstojećem popisu stanovništva.

indeksonline.rs/Tanjug