BEOGRAD – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas upozorenje na visoke temperature, koje su danas u podne u gotovo celoj Srbiji premašile 30 stepeni Celzijusa.

Najtoplije je u 12 časova bilo u Kruševcu gde je izmereno 33 stepeni, dok u većini gradova temperatura varira od 30 do 32 stepena.

Širom Srbije danas je pretežno vedro, a temperature su gotovo u celoj zemlji premašile 30 podeok, osim u Vranju (28 stepeni Celzijusa), na Kopaoniku gde je izmereno 18 stepeni, u Sjenici i na Crnom Vrhu 25 i na Zlatiboru 26 stepeni.

Severni vetar promenljivog pravca duva brzinom od 1 do 3 metra u sekundi, a vlažnost vazduha kreće se od 26 procenata u nižim predelima do 44 odsto koliko je izmereno na Kopaoniku i delovima Srbije na višim nadmorskim visinama.

RHMZ izdao je upozorenje na velike vrućine u Srbiju i posebno u Beogradu i za utorak 26. jul sa temperaturama od 35 do 39 stepeni.

U utorak uveče na severozapadu Srbije, a tokom noći ka sredi i u ostalim krajevima lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa grmljavinom, pojava grada i jak i olujni vetar.

RHMZ prognozira za sutra veoma toplo vreme u glavnom gradu sa temperaturom od oko 36 stepeni Celzijusa.

Vodostaj na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa.

Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95 odsto neobezbeđenosti (biološkom minimumu).

indeksonline.rs/Tanjug