BEOGRAD – Više javno tužilaštvo u Beogradu ponovo je danas apelovalo na poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) Milana Tkalca da “bez odlaganja postupi po svim zahtevima za zaštitu od nedozvoljenog uticaja na tužioce koji se ogledaju u lažnom, netačnom i sramnom izveštavanju pojedinih medija” ili da podnese ostavku na funkciju izbornog člana DVT.

Tužilastvo u saopštenju podseća da je DVT garant samostalnosti javnog tužilaštva i tužilaca, a da je poverenik za samostalnost uveden kao realizacija mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23, odnosno obaveza javnog reagovanja DVT na političke i druge nedozvoljene uticaje na tužioce.

“Imajući u vidu način na koji su u prethodnom periodu pojedini štamapani mediji i portali izveštavali o postupanju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i o integritetu, stručnosti i osposobljenosti nosilaca javnotužilačke funkcije u ovom tužilaštvu, Više javno tužilaštvo smatra da je više nego očigledno da je reč o nedozvoljenom uticaju i da su se stekli svi uslovi da Poverenik za samostalnost reaguje u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca”, ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se da “svako dalje odbijanje poverenika za samostalnost da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima jača percepciju javnosti da su tužioci u potpunosti nezaštićeni od nedozvoljenih uticaja i degradira tužilačku samostalnost”.

“Ako nije spreman da stane u zaštitu svojih kolega tužilaca koji su ga izabrali kao člana DVT, Više javno tužilaštvo u Beogradu smatra da bi ostavka Milana Tkalca bila moralni čin”, stoji u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug