BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Cilj te uredbe je, kako se navodi u saopštenju vlade, ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i gradjana koji koriste taj energent.

“Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinudjeni su da taj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je, kako bi bile obezbedjene neophodne količine energenata za nastupajuću grejnu sezonu, donela odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razilike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u donosu na isti mesec prošle godine.

Vlada Srbije ograničila je i visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma.

Odredjene su i ukpne stope marže svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvodjačke cene i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

U istoj uredbi navedeno je da su, privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda gradjana Srbije.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza

Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Danas su donete i odluke o uspostavljanju saradnje između opština u Srbiji i u Severnoj Makedoniji – Vrnjačke Banje i Кisele Vode, kao i izmedju Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka.

Odluka o saradnji Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Kisela Voda odnosi se na privredu, turizam, nauku, kulturu, sport, vaspitno-obrazovna i sva druga polja gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Saradnja Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka uspostavlja se u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega u oblasti ekonomskog, poslovnog i naučno-tehničkog razvoja, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, sporta, kao i u drugim oblastima.

Doneta je i Odluka o uspostavljanju saradnje Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Novi Travnik, u Bosni i Hercegovini, na privrednim, turističkim, naučnim, kulturnim, sportskim, vaspitno-obrazovnim i svim drugim poljima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Vlada je donela dve uredbe kojima su predeli “Stolovi” i “Željin” proglašeni za područja izuzetnih odlika i time ih zaštitila kao veoma vredne planinske prostore i omogućila očuvanje prirodnih i predeonih vrednosti koje svojim značajem zaslužuju status reprezentativnih primera geo i biodiverziteta na teritoriji Srbije.

indeksonline.rs/Beta