BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će narednih osam meseci biti kritični i u Evropi i u Srbiji zbog krize u energetici i loše hidrologije u Srbiji zbog čega mora da se uvozi ogromna količina struje.

“Kritični meseci su pet do kraja godine i tri naredne godine, do kraja marta. Narednih osam meseci su kritični za celu Evropu i sve nas zato što imamo probleme i sa vodosnabdevanjem jer je suša, što pravi i probleme u proizvodnji električne energije. Ne može brže da se dovozi ni ugalj jer je dubina Dunava do 1,8 metara”, rekao je Vučić, prilikom obilaska radova na izgradnji kule u Beogradu na vodi.

Dodao je da se se danas ne bi uvozila struja da je “normalna hidrologija”.

Vučić je rekao da se danas uvoze “ogromne količine struje jer svi ljudi koriste klimu, što je novi životni standard kao što je prihvaćeno da se ide autoputevima”.

Avgust će, prema njegovim rečima, biti težak jer će morati da se radi na novim otkrivkama uglja, pa će njegova proizvodnja biti smanjena, najmanje dve nedelje zbog čega se taj energent uvozi na “sve moguće načine kamionima, vozovima”.

U skladište gasa Banatski dvor je, kako je rekao, utisnuto 243 miliona kubnih metra i ostalo je da se utisne još sedam miliona da bi deo skladišta u vlasništvu Srbije bio pun.

Puni se, prema njegovim rečima i zakupljeno skadište gasa u Madjarskoj, “što finansijski nije lako, ali je država preuzela najveći finansijski teret”. ;

Vučić je rekao da je danas cena struje 540 evra po megavat satu, a da se u Srbiji naplaćuje “gotovo 14 puta manje”.

“To nikakvog smisla nema, čak i kada bude ‘rasla’ struja, to će biti minimalno da ne ugroži životni standard najsiromašnijih”, rekao je Vučić.

Cena gasa je, prema njegovim rečima, u pojedinim zemljama skočila od 350 do 1.000 odsto, a u Srbiji ispod deset odsto.

“Trudimo se da za fabrike držimo najbolje uslove jer hoćemo i dalje da privlačimo i nemačke, japanske, kineske, američke, francuske, turske i ostale investicije”, rekao je Vučić.

Dodao je da je to “važno za povećanje penzija i plata jer moramo da imamo jake javne finansije”.

Samo za milijardu kubnih metara gasa po današnjoj ceni sa transportom košta, kako je rekao, najmanje tri milijarde evra, a troši se 3,2 milijarde kubnih metra koji se kupuju na tržištu i nisu ugovoreni za isporuku iz Rusije.

Količine koje su ugovorene sa Rusijom su, kako je rekao, po povoljnijim cenama i dve milijarde kubnih metra gasa košta do 750 miliona evra.

Što se hrane tiče, kako je rekao, “ulje, šećer, sve će se držati pod kontrolom, brašno i hleb će minimalno da rastu, hleb ‘Sava’ će koštati 53-54 dinara kada dodje vreme”.

“Ne možemo da povećamo penzije ako nema rasta, globalni rast pada i polako ulazimo u recesiju i zato moramo da ulažemo u velike projekte da bi mogli to da izdržimo i čuvamo stopu rasta”, rekao je Vučić.

Istakao je da je zato važno da se nastavi gradnja autoputeva, pruga, naučno-tehnoloških parkova i stadiona.

Dodao je da će za dva meseca krenuti izradnja infrastrukture za stadion izmedju Surčina i Novog Beograda.

“To je razvojni projekat, fantastičan, stadion će biti otvoren, a prekriven i sav u zelenilu za 52.000 gledalaca po standardima FIFA i biće jedan od nalepših, ne samo u Evropi, već i svetu. Uskoro krećemo i sa izgradnjom stadiona i u Kragujevcu i Nišu, ;a završavaju se u Leskovcu, Zaječaru i Loznici. Grade se odbojkaši i borilački nacionalni centri, a kreće i gardnja mnogo bazena u Beogradu, ali i u Srbiji”, rekao je Vučić.

Dodao je da će železnička stanica Prokop biti završena pre kraja 2023, a renovira se i zgrada BIGZ-a i “menja se izgled cele Srbije”.

Vučić je rekao da je i vojska, što se tiče razlika u opremeljenosti u naoružanju u odnosu na pre deset godina opremljenija 20 prema jedan. “To nisu iste armije”, rekao je Vučić i dodao da je tada bio jedan vazduhoplov, danas ih je 14 koji lete i 35 novih helikoptera, a “da ne priča o razlici u opremljenosti u drugom naoružanju”.

I opremljenost MUP-a će, kao je rekao, biti pojačana za dva meseca sa dva najmodernija protivpožarna ruska helihoptera, koji nose 5.000 litara vode, a danas nose 1.000 litara pa će moći da se pomogne i drugima.

“Moramo da uložimo mnogo i u navodnjavanje da ne zavisimo od sunca i sad zbog suše strepimo za kukuruz”, rekao je Vučić.

Naglasio je da mora da se nastavi demokratizacija, jačanje prava i poštovanje prava svih manjina.

“Srbija treba da bude otvoreno, kosmopolitsko društvo, ali da se poštuju tradicija i znaju koreni”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs/Beta