BEOGRAD – Direktor SEEPEX-a, berze električne energije, Miloš Mladenović rekao je da je cena električne energije na tržištima u kontinetalnoj Evropi danas prvi put prešla 600 evra po megavatsatu i da na to najviše utiču vrlo visoka cena gasa i loša hidrološka situacija na čitavom kontinentu.

“Referentnu cenu na tržištu određuje cena najskuplje proizvodnje, a trenutno su to gasne elektrane. Čuli smo da cena gasa takođe skače i trenutno iznosi oko 250 evra po megavat satu, što se preslikava na proizvodnju struje iz gasnih elektrana u vidu cene višse od 500 evra po megavat satu”, rekao je Mladenović za Tanjug.

On je napomenuo kako cenu struje određuje i visina ugljenične takse koja je, zbog ponovnog aktiviranja termolelektrana u Evropi, povećana za 20 evra, sa prethodnih 70 evra, na 90 evra po megavat satu.

Naglasio je da je dobro što je Srbija deo panevropskog tržišta električne energije, pa nam je ona dostupna, napomenuvši da je najskuplja energija ona koje nema.

Direktor SEEPEX-a je rekao da su u našem regionu tradicionalni prodavci električne energije Bugarska i Rumunija, koje imaju nuklearne i termo kapacitete.

On je, na pitanje da li se mogu ostvariti prognoze da cena struje na fjučers tržištima dostigne visinu od 1.000 evra po megavatsatu, rekao da bi to moglo da se desi zbog problema sa nuklearkama u Francuskoj

“Problemi sa nukleranim elektranama zaista utiču na ovoliki nivo cena u ostatku Evrope, tako da mi za poslednji kvartal ove i prvi kvartal naredne godine za naš region imamo prognoze na oko 650 evra, a za 2023. godinu na nivou od oko 580 evra. U Francuskoj ide i do nivoa od 1.000 evra, zbog pomeranja remonta nuklearnih elektrana i potencijalnih nestašica povezanih sa tim”, objasnio je Mladenović.

O tome kako bi takva kretanja na tržištu mogla da utiču na cenu za krajnje potrošače u Srbiji, on je odgovorio da to zavisi od države.

“Cena za krajnje kupce je trenutno subvecnionisana od držve i kod nas i u regionu, jer je jasno da po ovim tržišnim cenama struja ne bi mogla da bude pristupačna portrošačima, tako da na cenu struje za stanovništvo i privredu utiče poltika države i proizvodnog portfelja proizvođača, odnosno koliko su oni spremni da iz sopstvene proizvodnje pokriju potrebe kupaca za električnom energijom”, naglasio je Mladenović.

Direktor srpske berze struje je naveo kako je kupovina električne energije po povoljnim uslovima od Azerbejdžana, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, moguća zahvaljujući postojanju bilateralnog tržišta sa dugoročnim ugovorima zasnovanim na fjučersima.

Naglasio je da takvi ugovori štite učenike tržišta od dešavanja na SPOT tržištima sklonim velikim skokovima cena.

“Zbog nekih nedoumica u lokalnom finansijskom zakonodavstvu, EPS još uvek ne učestvuje na fjučcers tržištima, ali su u toku određene konsultacije i nadam se da ćemo do kraja godine otkloniti te nedoumica, kakao bi EPS kao najvažniji domaći subjekt mogao da putem fjučers tržišta i hedžing ugovora optimizuje svoj snabdevački potrfelj”, rekao je Mladenović.

indeksonline.rs/Tanjug