Posle premijere 2019. i dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, Novi Pazar će 30. oktobra biti domaćin drugog polumaratona.

“Ovo je bitan događaj za nas u opštem smislu. Želimo da uz podršku grada damo pun doprinos, kako tehnički tako i finansijski, zajedno sa ostalim sportskim institucijama i našim atletskim klubom. Veliku podršku daju nam i rekreativci. Grad Novi Pazar ima za cilj da ova manifestacija bude redovna u našem kalendaru”, rekao je direktor gradske Ustanove za sport Emir Mehmedović.

Prethodni polumaraton održan je početkom septembra, ali su sada, uprkos problemu s datumom zbog drugih manifestacija tog tipa u okruženju, ljudi iz organizacionog odbora uspeli da se izbore za po njihovom mišljenju mnogo atraktivniji termin.

“Polumaraton je pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara, a naš Sportski savez će da pomogne logistikom i finansijski. Tu su i ostale instuticije i naši rekreativci, koji će doprineti iskustvom. Nadamo se da će sve da bude u najboljem redu i da ćemo na kraju svi da budemo zadovoljni”, naveo je generalni sekretar pazarskog Sportskog saveza Nermin Zećirović.

Trasa za glavnu trku biće ista kao i 2019, a prema najavama organizatora ovogodišnju listu učesnika trebalo bi da predovde pobednica prvog Pazarskog polumaratona Teodora Simović i najbolji atletičar Srbije na srednjim i dugim prugama Elzan Bibić.

“Naš je cilj da napravimo najkvalitetniji polumaraton u okruženju. Na dobrom smo putu da iz godine u godinu budemo bolji. Na cilj prvog polumaratona stigao je 171 učesnik, uz 205 onih koji su istrčali trku zadovoljstva. Za premijeru, to je jako dobra cifra, a najbitnije je da su svi bili zadovoljni”, kazao je trener Atletskog kluba Novi Pazar Ermin Ziljkić.

Novopazarski rekreativci, polumaratonci i maratonci, poput “ajronmena” Edina Mahmutovića i Ersana Ibrahimovića, itekako su zaslužni što je Novi Pazar u svoj bogat sportski kalendar uvrstio i polumaraton.

“Staza je odlična. Trasa vodi pored mnogo kulturno-istorijskih spomenika i velikim delom ide pored reke Raške, uz nekoliko prelazaka mostova. Želeo bih da svi koji mogu, tog dana izađu, prošetaju, prohodaju i protrče”, rekao je Mahmutović.

“Svakako da je najlepše trčati u svom gradu i ugostiti mnoge prijatelje, koje smo upoznali na raznim trkama. Želimo da im pokažemo našu kulturu, običaje i grad. Imamo mnogo čime da se podičimo”, dodao je Ibrahimović.

Prijave bi trebalo da budu otvorene početkom septembra, a i ovog puta, osim glavne trke na 21,1 kilometar, planirana ja trka zadovoljstva na pet kilometara.

M. Minić