JERUSALIM – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je danas Izrael za ubijanje dece tokom trodnevne vojne operacije protiv ekstremističkog Islamskog džihada u pojasu Gaze.

“Mi osudjujemo akcije Izraela u Gazi. Ne može biti opravdanja za ubijanje dece”, rekao je Erdogan, prenela je zvanična novinska agencija Anadolija.

Erdogan je istakao svoju podršku Palestincima, rekavši da Turska “stoji uz palestinski narod i braću u Gazi” i ponovio tursku podršku za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

“Naglašavamvo da je mesto nama sveto, džamija Al-Aksa, naša crvena linija”, rekao je predsednik Turske, aludirajući na posetu jevrejskih hodočasnika Brdu hrama u nedelju, povodom dana žalosti zbog uništenja drevnih hramova koji su se nekada nalazili na jerusalimskom svetilištu.

Tamo se sada nalaze džamije Al-Aksa i Kupola na steni i muslimani ga zovu Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif).

Ministarstvo spoljnih poslova Turske tokom vikenda kritikovalo je Izrael i u saopštenju navelo da je “neprihvatljivo da su civili, uključujući decu, izgubili živote u napadima”.

Saopštenju je prethodio izveštaj da je raketa pogodila palestinsku kuću u izbegličkom logoru Džabalija i da je poginulo najmanje sedam civila, uključujući četvoro dece, navode izraelski mediji.

Za pogibiju civila su palestinski mediji najpre optužili Izrael, ali je izraelska vojska ubrzo saopštila da ima video dokaze da je eksploziju izazvalo neuspelo ispaljivanje rakete Islamskog džihada.

Objavljen je video snimak na kojem se vidi baražna raketna vatra iz palestinske enklave uperena na Izrael, uključujući jednu raketu koja je pala u Gazu.

Više od jedne decenije Turska je bila jedan od najvećih kritičara Izraela u svetu i podržavala je ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze.

Medjutim, proces ponovnog približavanja počeo je u maju 2020.godine, kada je teretni avion izraelske avio kompanije El Al sleteo u Tursku prvi put posle deset godina.

I predsednik i premijer Izraela Isak Hercog i Jair Lapid, koji je tada bio šef diplomatije, posetili su Tursku ove godine, a drugi izraelski lideri su nekoliko puta razgovarali s Erdoganom.

Izrael i Turska usredsredili su se na potpisivanje niza sporazuma kako bi preokrenule bilateralne odnose.

U sukobu Izraela i Islamskog džihada okončanom kasno sinoć prekidom vatre zahvaljujući posredovanju Egipta, poginula su 44 Palestinca, uključujući 15 dece i četiri žene, a 311 je ranjeno.

indeksonline.rs/Beta