Napreduju radovi na izgradnji toplovoda u Novom Pazaru. Ekipe su trenutno angažovane u neposrednoj blizini autobuske stanice gde se trenutno obavlja mašinska montaža toplovoda. Radove su danas obišli predstavnici Grada Novog Pazara, fradonačelnik Nihat Biševac i njegovi saradnici.

Prema rečima gradonačlenika Novog Pazara Nihata Biševca intenzivno se radi, tako da će do početka oktobra ovaj posao biti završen. Upredo se radi i na izgradnji toplane na biomasu čijim će stavljanjem u funkciju oktobra ove godine postojeća, u centru grada prestati da radi, a samim tim biće eliminasn i jedan od najozbiljnihh zagađivača vazduha.

”Danas smo i obišli i razgovarali sa angažovanim ekipama. Rsdovi sada ulaze u deo koji je uža gradska zona gde će zbog saobraćaja biti malo teže i komlikovanije, zato molim učesnike u saobraćaju za puno razumevanje , naročito ako se ima u vidu koliko je ovo važan projekat. Finansijska vrednost toplane je preko sedam miliona evra, ovog toplovoda je oko 1.600.000 evra, i reč je o veoma kompleksnom projektu. Izvođači izvanredno obavljaju posao čak i pre roka, za sada sve ide planiranom dinamikom i verujemo da će toplana startovati sa početkom grejne sezone a njen značaj je poznato je, višestruk, jer pre svega izmeštanjem toplane iz centra grada postižemo znatno manje zagađenje. Podsećam da će nova toplana koristiti ekološka goriva biomasu i gas gde je zagađenje u 99% manje, a i locirana je van grada tako da je u svemu tome višestruka korist. Takođe, u svetlu poreasta cena nafte i naftnih derivata, mi ćemo imati stabilno snabdevanje energentom koji nam je u svakom trenutku dostupan” kazo je Biševac.

Odgovorni izvođač mašinskih radova na toplovodu u Novom Pazaru, Slobodan Torlak, inače predstavnik firme Termouniverzal iz Beograda koja izvodi mašinske radove kazo je da radovi teku unapred predviđenom dinamikom. Radnike ne remeti ni pojačana frekvencija saobraćaja uobičajena za letnje mesece.

”U toku je mašinska montaža toplovoda. Radnici trenutno trade na povezivanju cevi kroz koji će ići toplovod. Posle autobuske stanice ulazimo u glavu Ulicu Stefana Nemanje i do mesta gde je stara toplana gde se prespajamo sa postojećim toplovodom” kazao je on.

Građevinske radove na toplane i toplovodu izvodi novopazarska firma H.S Iskop gradnja.

”Veoma je izazovno raditi u samom centru grada gde postoji puno faktora koji utiču na produktivnost, ali uz dobru koordinaciju uspevamo da obavimo poslove, kako bi građani narednu grejnu sezonu dočekali u potpuno novom ambijentu uz grejanje, za koje će se koristiti eco friendly energenti” kazao je inženjer Aldin Kavazović.