TEL AVIV – Izraelski premijer Jair Lapid i drugi zvaničnici šokirani su i ogornčeni pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas u Berlinu optužio Izrael da je tokom godina učinio „50 holokausta“ protiv Palestinaca.

„Abas optužuje Izrael da je počinio ”50 holokausta” dok stoji na nemačkom tlu, što nije samo moralna sramota, već i monstruozna laž. Istorija mu neće oprostiti“, napisao je Lapid na Tviteru na engleskom, prenosi “Tajms of Izrael”.

Lapidov prethodnik Naftali Benet napisao je na Tviteru da tokom svog jednogodišnjeg mandata, koji je završen u junu, nije pristao da se sastane sa Abasom „ili da unapredi bilo kakve diplomatske pregovore, čak i kada je bio suočen sa pritiskom iz Izraela i izvan njega”.

„Partner koji negira holokaust, progoni naše vojnike u Hagu i isplaćuje stipendije teroristima nije partner“, dodao je on, misleći na ponovljene palestinske žalbe Međunarodnom krivičnom sudu i na mesečne plate koje palestinske vlasti isplaćuju osuđenicima za terorizam i porodicama poginulih napadača.

Izraelski ministar finansija Avigdor Liberman izdao je saopštenje u kome se Abas označava kao „terorista koji se bavi diplomatskim terorizmom“, „negira holokaust“ i „zakleti neprijatelj Izraela“.

On je naveo da je Abas „opasniji od svih terorističkih operativaca Hamasa i palestinskog islamskog džihada”.

Dani Dajan, predsednik izraelskog Memorijalnog centrai muzeja holokausta “Jad Vašem”, poručio je da su Abasove reči „užasne” i da “zaslužuju prezir” kao i da „nemačka vlada mora na odgovarajući način da reaguje na ovo neoprostivo ponašanje”.

Abasova jučerasnja optužba, izneta na konferenciji za novinare nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, takođe je izazvala pozive na oštriji odgovor Nemačke i njenog lidera, koji je kritikovan što nije odmah odreagovao, već je tek kasnije izrazio nezadovoljstvo zbog ove primedbe, prenosi “Tajms of Izrael”.

Na kraju konferencije za novinare palestinski predsednik izazvao je zgražavanje izjavom da Izrael sprovodi „holokaust“ nad Palestincima.

Na pitanje novinara posle jučerašnjeg sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad uoči 50. godišnjice ovog napada sledećeg meseca, Abas je umesto odgovora izneo navode o zločinima koje je Izrael počinio od 1947. godine.

“Ako želimo da idemo kroz prošlost, samo napred”, rekao je Abas, koji je govorio arapski u obraćanju novinarima.

„Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio, 50 masakra, 50 klanja, 50 holokausta“, rekao je Abas, pazeći da poslednju reč izgovori na engleskom, preneo je “Tajms of Izrael”.

Šolc, koji je stajao pored njega, pratio je to izlaganje svog gosta s očiglednom ljutnjom, a portparol kancelara je odmah nakon Abasovog izlaganja objavio kraj konferencije za novinare.

„Za nas, Nemce, bilo kakva relativizacija jedinstvenosti holokausta je nepodnošljiva i neprihvatljiva. Zgrožen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa “, napisao je danas Šolc na Tviteru, prenosi Rojters.

Nemačka duže vremena insistira da bi taj termin trebalo koristiti samo za opisivanje zločina nacista koji su ubili šest miliona Jevreja pre i tokom Drugog svetskog rata.