JERUSALIM- Petoro palestinske dece ubijeno je u izraelskom napadu iz vazduha poslednjeg dana nedavne ofanzive na pojas Gaze, pokazala je vojna istraga.

Dogodilo se to u izbegličkom logoru Džabalija 7. avgusta, u ofanzivi nazvanoj “Svanuće”, javio je izraelski list Herec pozivajući se na rezultate istrage.

Ofanziva je počela 5. avgusta izraelskim napadima na ciljeve palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze. U njoj su, izmedju ostalih, ubijena dva komandira te ekstremističke organizacije.

Pozivajući se na bezbednosne zvaničnike Harec je objavio da su izraelske vazduhoplovne snage napale ciljeve kraj groblja istočno od Džabalije 7. avgusta nekoliko sati pre nego što je stupio na snagu prekid vatre.

U izveštaju se nagoveštava da je izraelska vojska najpre mislila da su deca ubijena u eksploziji neuspešno ispaljene rakete Islamskog džihada kao što se to desilo dan ranije.

Istraga je, medjutim, pokazala da rakete Islamskog džihada nisu ispaljene u to vreme sa tog područja, već da je to bio napad izraelskog aviona.

U izraelskom napadu su ubijena deca stara tri do 16 godina i izraelski mediji su objavili njihova imena.

Prethodnog dana raketa je pogodila palestinsku kuću u izbegličkom logoru Dđabalija, kada je ubijeno sedmoro civila, uključujući petoro dece.

Palestinski mediji su najpre optužili Izrael za taj napad, kao i mnoge strane agencije.

Izraelska vojska je brzo navela da video snimci i radarski dokazi pokazuju da je eksploziju izazvalo neuspelo ispaljivanje rakete Islamskog džihada.

Objavljen je i video snimak na kome se vidi kako je baražna raketna vatra ispaljena u pravcu Izraela, a jedna raketa je pala u pojas Gaze.

U odgovoru na današnji izveštaj u Harecu izraelska vojska je saopštila da je napala vojne ciljeve Islamskog džihada u pojasu Gaze, te da je preduzela “sav razuman napor da smanji koliko god je moguće povredjivanje civila i štetu njihovoj imovini”.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je prošle nedelje da se broj poginulih povećao na 49, pošto su jedan muškarac i jedna 11-godišnja devojčica preminuli od zadobijenih rana. Medju žrtvama je 17 dece i 14 ekstremista.

Više od 300 Palestinaca je ranjeno tokom tri dana sukoba i izraelskih napada na ciljeve Islamskog džihada širom pojasa Gaze.

U znak odmazde ta organizacija je ispalila više od 1.000 raketa na Izrael.

Na izraelskoj strani niko nije ubijen, ni teško ranjen. Bilo je to najgore prekogranično nasilje od prošlogodišnjeg jedanaestodnevnog rata izmedju Izraela i Hamasa, vladajućeg u Gazi.

indeksonline.rs/Beta