JERUSALIM/GAZA – Izraelski avioni napali su rano jutros ciljeve ekstremista u pojasu Gaze i raketiranje južnog Izraela je nastavljeno drugi dan zaredom posle niza izraelskih napada iz vazduha na tu palestinsku teritoriju u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, uključujući komandira Islamskog džihada i petogodišnju devojčicu.

U jutrošnjem izraelskom napadu kraj Kan Junisa na jugu pojasa Gaze poginula je najmanje jedna osoba, a dve su ranjene, dok je meta drugog udara iz vazduha bio vozač motora u Gaza Sitiju, javili su palestinski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u mestima kraj granice pojasa Gaze, ali nije bilo odmah izveštaja o povredama i šteti. Mnoge porodice iz gradova najbližih graničnom području su napustile svoje domove dok traje nasilje.

Izraelski mediji javljaju da je operacija “Svanuće” ušla u drugi dan i da “se trenutno ne vode pregovori” da se okonča nasilje, te da je više od 160 raketa ispaljeno na Izrael od petka popodne.

Od početka operacije pogodjeno je oko 40 ciljeva Islamskog džihada, uključujući šest postrojenja za proizvodnju oružja, šest osmatračnica i pet mesta za ispaljvanje raketa.

Prema procenama izraelske vojske žrtava je više, oko deset operativaca Islamskog džihada, a medju žrtvama ima i civila. Odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao je 95 odsto uspešnosti u presretanju raketa ispaljenih ka izraelskim gradovima.

Na brifingu za novinare vojni portparol Ron Kohavi je rekao da oko 30 raketa nije prešlo granicu, a 60 je presretnuto, dok su ostale pale na otvoreno područje.

On je upozorio da Tajsir Džabari nije konačna meta u Islamskom džihadu, aludirajući na komanddira te organizacije ubijenog u ciljanom izraelskom napadu u petak.

Izraelska vojska je rekla da je spremna na nedelju dana operacija.

Najnoviji sukob izazvan je hapšenjem jednog od lidera Islamskog džihada na drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je, kako je rečeno, odgovorajući na bezbednosnu pretnju započela napade na Gazu posle nekoliko dana napetosti.

Izrael i islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze četiri puta su ratovali od 2007. godine i bilo je više manjih sukoba. Hamas i Islamski džihad dele istu ideologiju, ali AP navodi da hamasovci za sada nisu umešani u sukob.

indeksonline.rs/Beta