MOSKVA/JERUSALIM – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov osudio je danas izraelske raketne napde na Siriju i ta njegova izjava ukazuje na zahladjenje nekad toplih rusko-izraelskih odnosa.

Lavrov je to rekao u Moskvi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim kolegom Feisalom Mekdadom.

Rusija podržava predsednika Sirije Bašara al-Asada i njegovu vladu.

“Mi oštro osudjujemo opasnu praksu izraelskih udara na sirijsku teritoriju. Zahtevamo da Izrael poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN i iznad svega da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije”, rekao je Lavrov, prenose izraelski mediji izveštaj Rojtersa.

Izrael je pogodio iranske ciljeve u nizu napada 14. avgusta u blizini regiona odakle je Asadova porodica i takodje blizu glavnih ruskih baza u Siriji na obali Sredozemnog mora, saopštili su regionalni obaveštajni i sirijski vojni izvori.

Mekdad je na konferenciji za novinare u Moskvi podržao akcije Rusije u Ukrajini, koje Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” da se razoruža i “denacifikuje” njen manji južni sused.

Izrael je kritikovao slanje ruskih vojnika u Ukrajinu i bilateralna napetost je porasla u proteklim mesecima.

Lavrov je u maju rekao da je nacistčki lider Adolf Hitler imao jevrejske korene, što je izazvalo zgražavanje u Izraelu i primoralo predsednika Rusije Vladimira Putina da se izvini.

Ruske vlasti su takodje otvorile istragu predstavništva Jevrejske agencije (Sohnut) u Rusiji koja pomoviše emigraciju u Izrael.

indeksonline.rs/Beta