Naslovna srbija Beograd Manje mladih na evidenciji nezaposlenih

Manje mladih na evidenciji nezaposlenih

Foto: E.Ćorović

BEOGRAD – Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, uočen je trend smanjenja broja mladih na evidenciji nezaposlenih, a u prvoj polovini ove godine merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je oko 22.000 mladih osoba.

Od tog broja 4.000 mladih ljudi koristilo je direktnu finansijsku podršku, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Povodom Međunarodnog dana mladih, iz ministarstva ističu da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada jedan od prioriteta rada ministarstva, a pružanje podrške mladima nastaviće se kroz mere koje imaju za cilj jačanje motivacije za aktivno traženje posla i pripremu za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja.

Velika podrška države uključivanju mladih na tržište rada ogledala se i u realizaciji programa „Moja prva plata”, koji je sproveden u dva ciklusa, u 2020. i u 2021. godini, a koji je u Briselu dobio međunarodno priznanje. U toku prva dva ciklusa ovog programa bilo je uključeno oko 18.000 mladih.

Imajući u vidu odlične rezultate u realizaciji ovog programa, budući da je nakon prvog ciklusa više od 42,2 odsto korisnika tog programa zaposleno i da se očekuje da najmanje 50 odsto korisnika bude zaposleno posle završetka drugog kruga.

Iz Ministarstva su saopštili da su u toku završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga programa „Moja prva plata”.

U cilju unapređenja položaja mladih na tržištu rada, Republika Srbija je počela i rad na uvođenju programa Garancije za mlade, koji podrazumeva da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili učenje kroz rad u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Vlada Republike Srbije osnovala je Koordinaciono telo za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije Garancije za mlade, a u toku je rad na pripremi Nacrta plana implementacije tog programa.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version