BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavio je danas da moramo da pamtimo naše žrtve i prognane u akciji “Oluja”, kao i da je za budućnost najvažnije da čuvamo mir i stabilnost, napominjući da je odgovornost svih političara u regionu da rade na tome.

“Ni kao država ni kao narod nismo i nećemo nikada zaboraviti hiljade ubijenih i nestalih i više od 250.000 prognanih Srba u vojnoj akciji ‘Oluja’, koji su izgubili život ili su morali da napuste svoje domove samo zbog toga što su pripadali srpskom narodu. Naša je obaveza da ne zaboravimo ni svoje žrtve ni svoje prognane, ali imamo i odgovornost i obavezu prema sadašnjim i prema budućim generacijama da učinimo sve da žive u miru i da se ne ponove ratovi, stradanja i izbeglištvo koje su prošli Srbi iz Кrajine”, rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Kako je navela, “mir i stabilnost koje želimo za srpski narod i za sve svoje gradjane jednako želimo i za sve druge narode u našem okruženju, jer samo tako možemo stvarati bolju budućnost na ovim prostorima”.

“Srpski narod pokazao je da je narod koji zna i da pamti i da oprašta, i danas su sve naše snage usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti, ka regionalnom povezivanju i ekonomskom napretku ne samo Srbije, već i celog regiona. Ako želimo da ovaj region ima budućnost i da ljudi ostanu da žive na ovim prostorima, onda rešenja za sve probleme moramo tražiti u dijalogu, dok upotreba sile, izolacija i zaustavljanje razvoja moraju ostati deo ružne prošlosti”, naglasila je Mihajlović.

Beta