BEOGRAD – Osnovni razlog donošsenja mera kojima je zabranjen izvoz peleta i određenih drvnih sortimenata i ograničena cena peleta jeste da se sačuva energetski bilans i da se ne dogodi da zbog nemanja ovih energenata ili njihove previsoke cene ljudi koji se njima inače greju pređu na grejanje strujom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije, na pitanje Tanjuga čime je bilo motivisano donošenje ovakvih mera i šta se očekuje od njihove primene rekla da u sadašnjem energetskom trenutku i u sklopu priprema za zimu mora da se vodi računa energetskom bilansu zemlje i da se reši svaki problem koji bi tu ravnotežu mogao da naruši.

“U Srbiji više od 110.000 domaćinstava koristi pelet za grejanje, više od 750.000 domaćinstava koristi ogrevno i ako tih 850.000 domaćinstava ne mogu da dođu do ogreva, jer ga nema ili je skup oni će preći na struju i ugroziti energetski bilans”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da mere slične onima koje je donela Vlada Srbije

donose i vlade drugih zemalja u okruženju.

“Pokušavamo da napravimo red na tržištu koji čini nam se trenutno ne postoji. Formirali smo i radnu grupu koja prati šta se dešava na tržištu, jer hoćemo da svih energenata ima dovoljno i da cene ne budu prevelike”, navela je ministarka.

Dodala je da inspekcije pregledaju i sve što se dešava sa prodajom ogrevnog drveta, jer, kako je rekla, njegovo prodavanje na crno i na kamionima neće moći da se održi a ljudima mora da se omogući da normalno kupe ogrevno drvo za svoje potrebe.

indeksonline.rs/Tanjug