BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume u krčenju šumskih puteva, da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta, kao i da se u narednih desetak dana očekuje potpuna stabilizacija na tržištu.

“Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume kod Кnjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače”, kazala je ona novinarima u Kruševcu gde je obišla osnovnu školu i vrtić koji su rekonstruisani u okviru projekta povećanja energetske efikasnosti.

Istakla je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrevno drvo, te da je država učinila sve što je mogla za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste.

“Inspekcije su na terenu, koliko god to bilo neprijatno, potrebno je da pokažemo da država prati da li se poštuju donete odluke. U 45 lokalnih samouprava je izvršena kontrola 151 privrednog subjekta, a njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok je kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka”, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je ponovila da se svakodnevno radi na tome da se stabilizuje tržište i da domaćinstva imaju dovoljno peleta i ogrevnog drveta.

“Verujem da će u narednih sedam do 10 dana doći do potpune stabilizacije”, rekla je Mihajlovićeva.

indeksonline.rs/Beta