Naslovna srbija Beograd NBS: Deset uspešnih godina na čelu sa guvrenerkom Jorgovankom Tabaković

NBS: Deset uspešnih godina na čelu sa guvrenerkom Jorgovankom Tabaković

Foto:Tanjug

BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je, tokom 10 godina sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković na čelu, znatno doprinela stabilnim i predvidivim uslovima poslovanja i planiranja, kao i rastu raspoloživog dohotka i zaposlenosti.

“U Srbiji smo u prethodnih deset godina pokazali da znamo kako se zemlja stabilizuje, jača i razvija. Za naredni period to znači nastavak dobrih politika, timski rad i proaktivno delovanje u cilju očuvanja stabilnosti, jačanja osnova rasta i upravljanja rizicima, koji postaju sve kompleksniji”, rekla je Tabaković, objavila je NBS.

Ona je navela da se NBS bori da građanima obezbedi sigurnost i u istorijski nezabeleženim okolnostima.

“Podaci govore da smo održali stabilnost u periodu svih kriza, a nije ih bilo malo. To potvrđuju sačuvani ključni pokazatelji za odbranu od šokova, poput održane relativne stabilnosti deviznog kursa, deviznih rezervi i likvidnosti finansijskog sistema, kao i najnižeg učešća problematičnih kredita”, kazala je guvrenerka i istakla da će učinti sve da se stabilnost i nadalje očuva.

Кako se podseća u saopštenju, kada je Tabaković postala guvernerka, zatečena visoka inflacija u roku od godinu dana spuštena je na nizak nivo, a tokom narednih devet godina očuvana je na prosečnom nivou od oko 2,5 odsto.

Takodje, drastično je smanjena razlika u prosečnoj inflaciji između Srbije i zone evra, sa prosečnih oko 6,5 procentnih poena na oko jedan procentni poen.

Dinar je tokom deset godina ojačao jedan odsto prema evru, a u istom periodu NBS je na deviznom tržištu neto kupila 1,8 milijardi evra.

Ukazano je i da je stabilnost koju je NBS održala tokom prva četiri meseca ove godine, stvorila je ambijent u kojem nakon toga ponovo preovladavaju pritisci ka jačanju dinara, što je omogućilo da od maja do danas na domaćem deviznom tržištu centralna banka neto kupi više od milijardu evra.

Bruto devizne rezerve na kraju jula ove godine su iznosile 15 milijardi evra, čime su od jula 2012. godine ;povećane za 4,9 milijardi evra, odnosno za gotovo 50 odstio, dok su neto devizne rezerve u istom periodu ;više nego udvostručene, sa 5,5 milijardi evra na 12,3 milijarde evra.

Naglašeno je i da je rast deviznih rezervi praćen i jačanjem njihove strukture, jer je značajno povećana količina, vrednost i učešće zlata.

Precizirano je da je u periodu od kraja jula 2012. godine do danas, zlato je količinski više nego udvostručeno, sa 14,8 tona krajem 2012. na 38,3 tone, što je najviše ikada zabeleženo.

Njagovo učešće u rezervama povećano je gotovo dva i po puta, sa 6,2 odsto na 14,1 odsto, a vrednost zlata je više nego utrostručena, sa 0,6 milijardi na 2,1 milijardu evra.

Navedeno je i da je učešće problematičnih kredita ;u ukupnim kreditima bankarskog sektora spušteno na 3,26 odsto sa zatečenih oko 20 odsto, što je bila petina aktive bankarskog sektora.

Кamatne stope ;na nove dinarske kredite privredi niže su za oko 13 procentnih poena, a stanovništvu za više od 11 procentnih poena ;nego na početku ublažavanja monetarne politike, u maju 2013. godine, a nakon stavljanja inflacije pod kontrolu.

;

Podseća se i da je stanje ukupnih kredita privredi uvećano za više od 50 odsto, a stanje investicionih kredita gotovo udvostručeno.

Sniženi su i troškovi kamata i kursnih razlika za 278 milijardi dinara u odnosu na 2014. godinu, a zaključno sa 2020, što, kako je istaknuto, potvrđuju da je NBS znatno pomogla da srpska privreda u kontinuitetu od 2014. beleži pozitivan finansijski rezultat.

Rezultati rada NBS doprineli su i da kreditni rejting Srbije bude povećan za dva nivoa, uprkos brojnim krizama iz međunarodnog okruženja, sa BB- na BB+, što je na korak do investicionog rejtinga, što je donelo i više investicija i bolje uslove finansiranja za sve u Srbiji.

Struktura stranih direktnih investicija značajno je unapređena, pa je od početka 2013. zaključno s julom ove godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 26,1 milijardu evra, uz njihov rekordan priliv od 3,9 milijardi evra zabaležen je prošle godine.

Izvoz robe iz Srbije ;je dva i po puta veći – ;rast sa 8,4 milijarde evra u 2012. ;godini na 20,8 milijardi evra prošle godine, uprkos uticaju globalnih dešavanja na eksternu tražnju, dok se ove godine očekuje da ;dostigne oko 27 milijardi evra.

Uz prosečan godišnji rast izvoza po stopi od oko 11 odsto od 2013. godine, povećano je učešće izvoza robe i usluga u bruto domaćem proizvodu za oko 20 procentnih poena, a za toliko je povećana i pokrivenost uvoza izvozom, navedeno je u saopštenju.

Iz NBS su istakli da se u proteklih 10 godina uspešno sprovodi ekonomske politike koju Međunarodni monetarni fond podržava aranžmanima, od kojih nijedan nije bio s korišćenjem sredstava ni troškovima po tom osnovu, dok su nasleđene obaveze po dva ranija aranžmana, pa je samo za troškove plaćeno 105 miliona evra.

Broj izdatih Dina kartica pet puta je veći nego 2012. godine, a prosečan broj transakcija građana i privrede koji se na nedeljnom nivou obradi u svih šest sistema NBS iznosi više od 6,8 miliona.

Podseća se i da je među prvima u Evropi i svetu NBS je razvila sistem za instant plaćanja – IPS NBS sistem, kojim je građanima i privredi omogućeno da plaćaju bilo gde i bilo kada uz prenos novca na račun primaoca za svega nekoliko sekundi.

U odnosu na 2012. godinu pored ostalog ostvaren je rast broja korisnika kojima je omogućeno korišćenje elektronskog bankarstva za 300 odsto i rast broja korisnika kojima je omogućeno korišćenje mobilnog bankarstva za 43 puta.

Istaknuto je i da je ugledni mesečnik “The ;Banker”, britanski magazin u vlasništvu “Financial Times”, proglasio guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković za najboljeg guvernera na svetu i za najboljeg evropskog guvernera za 2020. godinu.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version